Featured Posts

Hur kan ditt liv påverkas av förlossningsupplevelsen?

Att möta kvinnor med jobbiga förlossningar sen tidigare berör alltid. Kvinnor som antingen; famlat efter ett svar på varför, som dom inte kunnat hitta eller försökt glömma bort händelsen. Inte allt för sällan ifrågasätter dom sin egen upplevelse och lägger skulden på sig själva. ”Det är nog jag som är löjlig så farligt var det nog inte…” Är det verkligen meningen att kvinnor idag ska ens behöva tvivla på sin egen upplevelse?

Så kommer dagen när längtan efter fler barn blir stark och rädslan för förlossningen aktiveras igen. Graviditeten kan bli till en enda lång orolig väntan. Njutningen och den positiva känslan kan vara svår att hitta. Det verkar inte ha någon betydelse om det var 15 år sedan det första barnet eller 2 år, rädslan och oron kan vara lika stor. Hur påverkar detta den delen av livet som är så oerhört viktig för både mamman och barnet?

Jag mötte en kvinna i denna situation för 1,5 år sedan. Hon väntade sitt andra barn och var livrädd för att föda. Hon hade inte pratat med någon om sin första förlossning, inte ens med hennes egen man. Hon var så rädd för de känslor som det kunde väcka. I veckan fick jag detta mejl från henne:

”Jag gläds åt vilken vändning mitt liv har tagit. Tänk att en isolerad händelse kan göra så mycket! Ja, det var förstås inte enbart förlossningen utan även månaderna innan. A:s första år har varit underbart - jag har varit tryggare och gladare som mamma, mer utåtriktad, har tagit steg för att skapa kontakter med människor och har blivit starkare som person. Jämfört med den överbeskyddande, oroliga, tysta och obekväma jag var under M:s första år... TACK!

Hoppas innerligt att din kalender är alldeles fullbokad för att fler och fler blivande föräldrar hittat till dig :)”

Det som ofta slår mig är hur lite det är som behövs för att kvinnans oro ska släppa. Det krävs att bli sedd, hörd och bekräftad i det som hänt i kombination med en förståelse för hur kroppen reagerar vid traumatiska upplevelser. Många kvinnor har inte förstått det trauma dom varit med om. De har trott att den upplevelsen är att föda barn.

Genom att förstå sin specifika situation är det också möjligt att förbereda sig för att det inte ska inträffa igen. Det var precis vad kvinnan jag mötte gjorde. Hon fick en lugn och trygg förlossning. En förlossning helt fri från komplikationer, en förlossning där hon till och med somnade mellan värkarna. Framförallt en förlossningen som hon inte är rädd för att prata om.

Precis som hon beskriver, tänk att en isolerad upplevelse kan göra så stor skillnad under så lång tid… Hur kan du förbereda dig inför din förlossning så att du kan vara en trygg och glad mamma?

Recent Posts