Featured Posts

Förlossningen och ditt barns livslånga hälsa

WOW! Vilken kropp vi har! Den är så smart!

Jag delade ganska nyligen om att jag skulle till Helsingborgslasarett och titta på en ny dokumentärfilm, Micro Birth. Vilken film! Jag har alltid tyckt att mitt arbete är viktigt för att blivande föräldrar och bebisar ska få en bra start på det nya livet. Efter att ha sett Micro Birth tycker jag det är kanske det viktigaste arbetet i världen!

Kroppen är så smart och vår biologiska fortlevnad är så genomtänkt. Strax innan din bebis föds skapas en speciell cocktail av bakterier i din förlossningskanal. En bakteriesammansättning som är skapad för att ge ditt barn det bästa immunförsvaret. Den roll som dessa goda bakterier har är att träna barnets mänskliga celler att skilja mellan vilka som är "vänner" och vilka som är "fiender" så att dess immunförsvar kan försvara sig mot sjukdomsbildande bakterier. Denna process i din kropp kickstartar barnets immunsystem och hjälper till att skydda barnet mot sjukdom under hela dess livstid.

När bebisen sen kommer upp på ditt bröst möts den av ytterligare en mängd goda bakterier som finns i din hud och bygger med hjälp av dessa upp sitt immunsystem ytterligare. Till sist hittar bebisen bröstet och får där i sig bröstmjölk som ytterligare stärker din bebis. Man undrade länge varför bröstmjölken innehåller sockerarter. Det fanns liksom ingen anledning som man kunde se att bebisen skulle behöva socker. Det har visat sig att dessa sockerarter äter mikroorganismerna upp och därmed så förökar sig immunsystemets organismer än snabbare.

Är inte detta helt fantastiskt? Att kroppen ser till att våra bebisar får ett skydd under sina första timmar som vi senare inte kan ersätta med något annat skydd. Ett skydd som kan fastställa ditt barns livslånga hälsa.

Men med interventioner som används så som värkstimulerande dropp, antibiotika, kejsarsnitt och modersmjölksersättning så blir den mikrobiella överföringen från mor till barn stört eller förbigås helt. För barn som kommer till världen genom kejsarsnitt, kan deras första kontakt vara med bakterier som kommer från sjukhuset eller från en främling, det vill säga inte med den speciella cocktail av bakterier som mamman bär på.

Med hjälp av denna forskning kan jag se att vi kanske kan vända den trend som råder idag med ökad kejsarsnittsfrekvens, antibiotika användning i förebyggande syfte, värkstimulerande dropp och modersmjölksersättning. Därmed också förebygga en mängd sjukdomstillstånd senare i livet.

Vad kan du göra för att ditt barn ska få den bästa starten? Förbered dig, se till att ha en väl förberedd partner/stödperson med dig och ta reda på ditt sjukhus rutiner runt födandet.

Med denna vetskap skulle man också i de fall det är nödvändigt med medicinska interventioner skapa de bästa förutsättningarna genom att främja hud mot hud kontakt och amning.

Recent Posts