Featured Posts

Känslan när du öppnar din dörr till ditt hem och bara MÅSTE på toa

Känner du igen den? Du har varit borta en eller några dagar och bott på ställen där du inte riktigt känner dig hemma. På ett hotellrum med en kollega, på en camping med familjen eller hemma hos din nya kärlek. Det har inte varit helt bekvämt att gå på toaletten och få dina behov gjorda. När du öppnar dörren till ditt eget hem känner du den befriande känslan. Äntligen hemma och du andas ut på toaletten.

Vad har då detta med att vara gravid eller föda barn att göra? Jo det är nämligen så att samma sak kan hända när du som kvinna föder barn. Vi har i vår kropp ett antal sfinktrar eller ringmuskler som styrs av hur avslappnade, lugna och trygga vi känner oss. En av dessa sfinktrar påverkar vår ändtarm en annan hur vi öppnar oss under förlossningen.

Jag träffade en mamma för ett tag sen som var på arbetet när hon upptäckte att förlossningen var på gång att starta. Hon fick lite sammandragningar men inte mer. Naturligtvis bestämde hon sig för att åka hem. I samma sekund som hon stannar bilen på uppfarten så intensifieras sammandragningarna. Hon slappnar av, känner sig trygg och kroppen svarar direkt.

En annan mamma som skulle föda sitt femte barn berättade att varje gång som hon kommer in till sjukhuset så avstannar hennes värkar. Hon känner sig inte helt trygg i sjukhusmiljön. Det gör henne lite spänd och orolig. Hennes kropp svarar direkt med att avstanna förlossningsarbetet.

Kroppens sfinktrar svarar på hur du känner dig. Är du otrygg, rädd eller stressad så sluter sig dessa ringmuskler medan om du känner dig lugn, trygg och avslappnad öppnar dom sig. Tyvärr är det så att det inte alltid finns utrymme och möjlighet på en förlossning att ta hänsyn till kroppens egen intelligens. Efter att ha lyssnat på den världsberömda barnmorskan Inamay Gaskin undrar jag om det inte skulle kunna vara så att vi skulle kunna minska användandet av värkstimulerande dropp betydligt om det fanns utrymme och tillit till kroppen.

Värkstimulerande dropp består av syntetiskt oxytocin (syntocinin). Det har precis som oxytocinet en möjlighet att förstärka och öka på värkarbetet men det har inte oxytocinets andra fördelar. Det ger inte upphov till välbehag, smärtlindring och känslan av eufori.

Din kropps nedre ringmuskler (sfinkter) det vill säga, slidan och ändtarmsmuskeln slappnar lättast av när du är i en privat och trygg miljö. Dina ringmuskler svarar inte så lätt på kommandon som till exempel krysta eller slappna av. Det är inte genom befallningar som du kan bli hjälpt att slappna av i slidans ringmuskler under förlossningen. Du behöver känna dig lugn, avslappnad, sedd, ledd, hörd och bekräftad.

Om någon av dina ringmuskler är på väg att öppna sig så kan den plötsligt sluta sig igen om du blir upprörd, rädd, kränkt eller liknande. Detta sker för att det produceras adrenalin, vilket som nämnts tidigare förbereder din kropp för att fly eller slåss. Ina May beskriver ett exempel i sin bok från en förlossning där hon var med. Det kom in en läkarstuderande i förlossningsrummet och barnet som höll på att födas fram tyckte läkarstudenten såg deformerat ut (vilket det inte var) Den födande kvinnan såg studentens rädsloreaktion och med ens slöt sig slidans ringmuskel och barnet drog sig tillbaka med sådan fart att kvinnan knäckte ett revben.

Att ringmuskler påverkas av energier i rummet är en gammal vetskap och man kan läsa i gamla jordemor böcker att man var väldigt vaksam på vem som fick tillträde till det rum där kvinnan födde. Det är också en av anledningarna till att det är så viktigt att du förbereder din förlossning så att dem som är runt dig är lugna och närvarande.

Recent Posts