Featured Posts

Känslan när du öppnar din dörr till ditt hem och bara MÅSTE på toa

Känner du igen den? Du har varit borta en eller några dagar och bott på ställen där du inte riktigt känner dig hemma. På ett hotellrum med en kollega, på en camping med familjen eller hemma hos din nya kärlek. Det har inte varit helt bekvämt att gå på toaletten och få dina behov gjorda. När du öppnar dörren till ditt eget hem känner du den befriande känslan. Äntligen hemma och du andas ut på toaletten.

Vad har då detta med att vara gravid eller föda barn att göra? Jo det är nämligen så att samma sak kan hända när du som kvinna föder barn. Vi har i vår kropp ett antal sfinktrar eller ringmuskler som styrs av hur avslappnade, lugna och trygga vi känner oss. En av dessa sfinktrar påverkar vår ändtarm en annan hur vi öppnar oss under förlossningen.

Jag träffade en mamma för ett tag sen som var på arbetet när hon upptäckte att förlossningen var på gång att starta. Hon fick lite sammandragningar men inte mer. Naturligtvis bestämde hon sig för att åka hem. I samma sekund som hon stannar bilen på uppfarten så intensifieras sammandragningarna. Hon slappnar av, känner sig trygg och kroppen svarar direkt.

En annan mamma som skulle föda sitt femte barn berättade att varje gång som hon kommer in till sjukhuset så avstannar hennes värkar. Hon känner sig inte helt trygg i sjukhusmiljön. Det gör henne lite spänd och orolig. Hennes kropp svarar direkt med att avstanna förlossningsarbetet.