Featured Posts

Att stanna upp

Att stanna upp känns som ett viktigt tema att blogga om just i dessa dagar strax före jul. När julstressen är det som för många hägrar. De sista inhandlingarna och de sista förberedelserna går i ett rasande tempo... Och vad är det enligt den bibliska traditionen vi väntar på? Jo ett barn som ska födas. Precis som du som läser detta väntar på din bebis. Är det meningen att vi ska vara stressade under denna väntan?

Nej naturligtvis inte, att stanna upp är en del av förberedelserna inför sitt väntade barn. Det är som att graviditeten på olika vis säger till oss kvinnor att ta det lugnare.

  • I början kommer den enorma tröttheten som gör att orken inte räcker till. En trötthet som beror på att det under den första tiden sker så väldigt mycket förändringar i kroppen. Kroppen gör sig redo för att skapa en ny människa.

  • Så småningom blir kroppen större och för de allra flesta innebär detta att det blir svårare rent fysiskt att röra sig snabbt. En del upplever även nya fysiska sensationer som hämmar rörelseförmågan.

  • Graviditets bubblan gör att det kan vara svårt att mentalt uppbringa det driv som annars är en del av ens personligheten. Istället vänder vi oss mer inåt och blir mer självcentrerade.

  • Glömskan och förvirringen, "gravidhjärnan" gör det svårare att fokusera.

All dessa delar är precis som dom ska vara samtidigt kan det var så utmanande att möta dessa förändringar. Kanske behöver detta ske fysiologiskt och menatlt så att vi blir redo att ta emot vårt barn? En bebis behöver stillhet, närhet och närvaro. Kan det vara så att graviditeten är ett sätt att öva sig på detta? Att genom att bejaka de förändringar som sker och se det som en möjlighet till att stanna upp så skapas de bästa förutsättningarna för er båda? Det kanske inte är en tid då prestation är det viktigaste, det kanske är okej att vila mer, det kanske är en möjlighet att lyssna på din kropp?

Detta skriver jag till dig som är gravid, samtidigt blir jag avbruten av en kvinna som i desperation missat ett möte och säger "varje sekund är viktig nu, annars hinner jag aldrig till jul..." Kanske är det tid att stanna upp för oss alla just nu?

Jag vill avsluta detta år med att TACKA alla er fantastiska personer som jag har fått äran att möta, alla ni som delat med er av era rädslor och förhoppningar inför det nya, alla ni som skrattat tillsammans med mig och alla ni som låtit mig vara en del av era resa under graviditeten! Ett extra stort TACK till er som låtit mig vara närvarande under födelsen av er bebis, det är en av livets största gåvor!

Recent Posts