Featured Posts

"Jag vill ha kontroll över förlossningen"

"Jag vill ha kontroll över förlossningen" så uttryckte en kvinna sig som kom till mig för att få hjälp att förbereda sig inför förlossningen. "Alla säger att man inte kan ha kontroll och det gör mig livrädd" fortsatte hon. Känner du igen dig?

914398_40100404.jpg

Det är inte ovanligt att jag möter kvinnor som på olika sätt gör uttryck för behovet av kontroll. Vi lever i en tid där vi har upplevelsen av att kunna konrollera det mesta runt oss. Det är inte konstigt om det är så att du blir rädd när du plötsligt inte kan ha kontroll. Det är till och med så att du förväntas vara lugn i denna situation och att det skulle vara dåligt med kontroll när du föder. Att lämna allt öppet och ta det som det kommer kan vara orden som många tröstar med. Hur är det möjlligt? Du ska göra något du aldrig tidigare gjort, du kanske har hört historier om kvinnor som upplevt att dom tappat kontrollen och som aldrig mer vill göra om det. Ändå ska du känna dig lugn i en för dig helt okontrollerbar situation.

Hur är det då egentligen? Är det verkligen så att du inte kan ha kontroll när du föder barn? Nej du kan ha kontroll. Det finns massor av saker som du inte kan påverka eller kontrollera som till exempel hur förlossningen startar, när den startar, hur lång den kommer att bli, hur du kommer att uppleva smärtan. Men så finns det saker som du kan kontrollera och där kontrollen är positiv. Det finns en sak som alla kvinnor har under förlossningen och det är värkar. Genom att fokusera på hur du kan hantera värkarna och ha verktyg för detta så kan du ha kontroll. En värk i taget.

Att föda barn är till stor del en fysisk upplevelse. Genom att stödja kroppens fysiologiska förutsättningar med hjälp av verktygen andningen, avspänning och rösten kan du kontrollerat ta dig igenom värken. Faktum är att upplevelsen av att tappa kontrollen som vissa kvinnor har under förlossningen handlar om att kroppen har försatts i en stressreaktion. Denna reaktion gör att kroppens fysiologiska förutsättningar motarbetas och upplevelsen blir ofta en känsla av kaos. Här kan du läsa mer om hur du förbereder dig med hjälp av positiv kontroll.

Recent Posts
Archive