Featured Posts

Den jobbiga förlossningsupplevelsen


Lyssnade precis på podden Vattnet går. Ansnittet jag lyssnade på var grundaren själv, Nina Campioni som berättade om sin förlossningsupplevelse. Än en gång får jag höra hur en mamma får en jobbig och traumatisk upplevelse med sig av sin förlossning och inte får möjlighet att bearbeta den. Det är precis samma ord som jag så ofta får höra av dessa mammor. "Allt gick ju bra, mitt barn mådde ju bra", "Min förlossningen var ju egentligen ingen komplicerad förlossning", "Det kändes som att jag skulle dö". Nina Campioni startade podcasten just för att hon inte någonstans kunde hitta ett forum där man kunde dela sin förlossningsupplevelse och lyssna på andras upplevelser.

Jag känner att jag verkligen behöver uttrycka än en gång till alla er mammor som går och bär på liknande känslor. Det går att bearbeta sin förlossning. Det är inget som erbjuds i vården per automatik och det handlar om så mycket mer än att gå igenom ett partogram över förloppet. Att föda barn är en emotinell upplevelse och behöver därmed även tas om hand utifrån detta perspektiv när upplevelsen inte blivit bra. Ja det kan finnas anledning att gå igenom förlossningens förlopp ur ett medicinskt perspektiv men i väldigt många fall så ser förlossningen på pappret inte ut som en jobbig eller traumatisk upplevelse. Lita på din känsla istället för att analysera i huvudet om det verkligen kan vara ett problem. Du behöver inte jämföra dig med andra, du behöver inte tycka att du är löjlig, du behöver någon som tar din upplevelse på alvar och som kan leda dig igenom den för att skapa en ny relation till det som hände.

Jag fick ett mejl nyligen från en mamma som gått profylaxkurs hos mig. Hon skriver så här: "Nu är det så att min förlossning gick bra, men jag känner att jag inte fått någon möjlighet att prata med någon om den, och mina känslor kring den. Trots att det som sagt gick bra känner jag att det var det värsta jag varit med om och att jag knappt vågar skaffa barn igen." Detta är som sagt ingen ovanlig känsla och är det något jag önskar så är det att ni mammor inte behöver gå och bära på dessa upplevelser längre än nödvändigt!

Recent Posts