Featured Posts

Sova mellan värkarna?


Sova mellan värkarna, är det möjligt? Jag pratar ibland på Föda utan rädsla kurserna om hur jag varit på förlossningar som doula och att det händer att mammorna somnar mellan värkarna. Det brukar bli en förvånad stämning och lite skratt som om att det låter ju helt otroligt...

Att inte somna när man är trött är en stress reaktion. Vi ska inte sova om det finns en risk för att vi är utsatta för fara. Till exempel om vi är i skogen och det knakar i buskarna så ska vi reagera så att det inte är något som kan utgöra ett hot. Detta är en biologisk överlevnadsmekanism som vi bär på sen urminnes tider. Mammor som föder och är väldigt väldigt trötta och inte kan sova (ni har säkert hört berättelserna om att inte kunna sova på flera dygn) befinner sig alltså i en stressad känsla. Kanske en oro för födandet, kanske en rädsla för upplevelsen av värken. Det dessa mammor ofta behöver är känslomässigt stöd och trygghet i form av ord, närhet och kärlek.

Eftersom väldigt få blivande föräldrar som jag träffar känner till detta och ibland kan ha svårt att tro att detta skulle kunna bli deras verklighet så blev jag extra glad när jag fick detta mejl:

"Kursen gav mig och framförallt min sambo (som inte läst boken) konkreta redskap att använda vid förlossningen. Dessa redskap ökade tryggheten både före och under förlossningen (vattnet gick på morgonen efter att vi gått kursen). Min förlossning blev en fantastisk upplevelse. Jag kunde sova mellan värkarna, också krystvärkarna. Jag kunde föda helt utan smärtlindring, tack vare kursen, min sambo och den fantastiska barnmorska som råkade jobba just när jag skulle föda!"

Trygghet i form av redskap att använda för att ta hand om eventuella stressreaktioner i kombination med ett trygghet från de personer som är närvarande under födandet är så centralt för en positiv upplevelse av förlossningen.

Recent Posts
Archive