Featured Posts

Gräva ner navelsträngen?

Visste ni att man i Turkiet sparar en bit av navelsträngen och gräver ner den i marken vid en plats som man vill att barnet ska ha som yrke? Vill man ha ett barn som ska bli läkare gräver man ner det vid ett sjukhus, vill man ha en byggare så gör man det vid en byggarbetsplats osv. Jag visste inte det utan fick reda på det igår nät jag träffade ett par för en privat Confident birth kurs där mannen var från Turkiet och undrade om det fanns någon liknande tradition i Sverige.

Det är spännande att höra hur de kulturella aspekterna kan påverka vilka val vi gör vid förlossningen. För ett tag sen var jag och hämtade en flyktingfamilj på BB för att köra dom hem till flyktinganläggningen. Vid utskrivningen klipper barnmorskan av kvinnan bandet med numret som visar vilket barn i ordningen som fötts på sjukhuset och räcker över det till den muslimska mamman. Hon ryggar tillbaka som om att det är något otäckt hon ska ge henne. Då försöker barnmorskan förklara det fantastiska (som vi som svenskar kan tycka) med att detta är det nummer som ditt barn har. Kvinnan förstår inte och när hon dessutom blir tillfrågad om hon vill spara det ser hon ännu mer oförstående ut. Jag funderade på det efteråt och tänkte om man bara ser det utifrån så är det jätte konstigt att spara en plast bit med ett nummer på... Eller?

Recent Posts
Archive