Featured Posts

Doula for life

"Doula for life" är en hyllning till livet och en hyllning till en av de mest kärleksfulla människor jag någonsin mött, Shila. Idag är det 1 år sedan hon lämnade livet på jorden. Efter sig lämnade hon en underbar man och en sprudlande dotter. Shila var inte bara en vän utan också en kollega. Hon var doula. Våra vägar korsades genom våra barns förskola. Vi hade vårt första möte som just kollegor och bubblade tillsammans om vikten av föräldrars och barns välbefinnande under förlossningen. Hennes närvaro och ständiga omtanke om alla var unik. Jag älskade att höra hennes berättelser om hur hon bott runt om i världen och varit med i dom mest komiska sammanhang. Ständigt sökande och utforskande. Hon älskade teater och musikaler. Cats hade hon sett över 100 gånger i London när hon arbetat som biljettkontrollant. Du och jag hann bara se en teaterföreställning tillsammans.

Shila fick cancer. Trots hennes sjukdom kände hon hela tiden tacksamhet till livet. Hon gav mig en gåva som jag aldrig kommer att glömma. Hon lät mig vara en del av döden och därmed också av det yttersta livet. Vi träffades ofta mot slutet. Ibland satt jag hemma hos henne när hon vilade, ibland pratade vi om framtiden, ibland möttes våra blickar i ett smärtsamt ordlöst samförstånd. En månad innan hon dog hade hon sin första konstutställning. Vi (jag och en annan väninna) hade peppat henne på sjukhuset några månader tidigare till att ställa ut. Det var en av hennes drömmar. Samtidigt så höll den stora flykting strömmen på att välla in i Sverige. Shila engagerade sig i detta och försökte anordna en konsertkväll där pengarna skulle gå till behövande. Min sambo friade till mig och Shila blev så inspirerad att hon friade till sin man på nytt. Vi pratade om bröllopet hon ville ha med honom på stranden. En vecka innan du lämnade skickade du ett meddelande om att du skulle till hospis en sväng men snart var hemma igen. Du skrev att hospiset var det vackraste stället med fantastisk personal och att det låg precis vid havet. Din ständiga tro om att du skulle bli frisk fick mig att tro att du snart skulle vara hemma igen. Jag fick aldrig mer prata med dig. Jag hälsade på dig några timmar innan du flög till evigheten. Jag fick för en liten stund doula dig, beröra dig, viska till dig att allt skulle bli bra. Hospiset låg inte vid havet. Du valde din verklighet. Det är inte hur man har det utan hur man tar det som gör skillnaden. Här är en dikt jag skrev och läste när vi firade livet strax efter du lämnat oss.

The birth, the life, the eternal light,

you were just shining so bright

The giggle in my heart, the sparkling

in my eyes is to reflect,

the way you made me conect.

The beauty of your soul,

creation in a passionated flow

brought life to a new dimension,

I just need to mention

In between this parallel universes

you tought me alot about how to relate, to one self and to others

as sisters and brothers.

Thank you for letting me in to

what is real,

the body the soul as a whole.

You made in my life a lighter light,

and I will now for you shine that bright

Livet var aldrig så närvarande som med dig Shila. Detta gjorde också att du var den mest fantastiska doula. Jag bestämde tidigt efter att du lämnat jorden att en gång om året ta ett doulauppdrag gratis. Ett uppdrag som hyllar livet precis så som du alltid gjorde, "Doula for life". Jag gör detta för alla förlossningar du skulle velat vara med på men aldrig kommer att vara, för att skapa en lite bättre värld i ditt namn.

Om en månad är det beräknad förlossning för det första "Doula for life" uppdraget. En kvinna som ska föda sitt andra barn. Förlossningen ska ske hemma tillsammans med en dansk barnmorska. Detta är känns speciellt och symboliskt att låta detta få bli det första uppdraget då Shila var dansk och födde sin dotter hemma.

Recent Posts