Featured Posts

Förlossningsförberedelse för partnern

Förlossningsförberedelse för partnern är minst lika viktig som för den födande kvinnan. Att vara partner under förlossningen kan vara en uppgift där man kan känna sig ensam och utelämnad. Efter många års arbete med blivande föräldrar så har jag gång på gång fått höra: ”Jag visste inte vad jag skulle göra”, ”Jag kände mig maktlös och otillräcklig”, ”Jag var inte förberedd på vad jag skulle ställas inför”. Så behöver det inte vara. Med förberedelser kan du känna dig både delaktig och göra skillnad för kvinnan som föder. Du är viktig under förlossningen.

Jag tycker att Martin beskriver det väl i Förlossningspodden. Hans historia har jag fått höra så många gånger i mitt arbete men också i mitt mer privata liv. Senast på en fest i lördags. Efter ett par glas vin kan det för vissa kännas enklare att berätta hur det faktiskt kändes och var. Ibland är känslorna dubbla då det samtidigt som det är en upplevelse av maktlöshet också är en av de häftigaste upplevelserna i livet.

Det är ganska vanligt i mina doulamöten att partnern är skeptisk och rädd att hens roll ska tas över av en doula. Den tanken vänder ofta efter 10 minuters diskussion och efter förlossningen så är det alltid partnern som ger dom varmaste och mest tacksamma kramarna. Som partner vill man ofta ha stöd och slippa känna sig ensam under födandet. Det är till och med så att man upplever en närmare kontakt i kärleksrelationen om man har en tredje person med har forskningen visat.

Just nu håller jag på att förbereda en föreläsning för dig som partner som en Barnmorskemottagning köpt in för sina gravida. 3 alternativ för dig som partner att stärka din roll är:

Partnerföreläsning- Förlossningsförberedande föreläsning för bara partners (länk kommer)

Föda utan rädsla- Förlossningsförberedande kurs för dig och din kvinna

Doulastöd - stöd genom hela förlossningen

Recent Posts