Featured Posts

Doula i Skåne

Letar du efter en doula i Skåne? Eller vill du veta varför man skulle ha med sig en doula? Jag pratade med en nybliven pappa som jag var doula till för några månader sen. Han hade varit med om en förlossning tidigare, då var det inte tal om att ha med en doula. När vi möttes på församtalen så var han väldigt tydlig med att jag ser inte förlossningen som något som ska vara en speciell upplevelse utan bara en passage. Jag finns där som stöd för min fru men förväntar mig inget.

Doula

När vi nu träffades så frågade jag hur han hade upplevt förlossningen. "Ärligt talat så måste jag säga att jag inte riktigt förstod vad en doula skulle vara bra för innan, jag började förstå lite när vi träffades innan förlossningen men ändå inte helt. Men nu fattar jag och det var så bra att ha dig där. Det gjorde att jag kunde slappna av, att jag kände mig lugn och att hela upplevelsen förändrades. Jag rekommenderar nu alla att ha en doula med sig." Vi pratade vidare och han sa att det svåra är att förklara för människor som inte haft en doula med vilken skillnad det gör. Många undrar om det inte känns konstigt att ha en tredje person där, blir det inte så att hon tar över och kände du dig inte observerad? Det är ju precis tvärtom menade han. Du känner dig ju närmare din fru och upplever att du kan göra mer för henne när doula är där. Han avslutade med att säga "Du vet ju att jag sa att förlossningen för mig bara var en passage som jag skulle igenom, så tänker jag inte längre, jag skulle lätt signa upp för denna förlossningen en gång till. Den förra skulle jag inte vilja vara med om men denna var en fantastisk upplevelse."

Hur fantastisk är inte detta. Det gör mitt jobb värt allt. Samtidigt kan jag inte låta bli att bli lite frustrerad över det faktum att det är så svårt att förmedla fördelarna med att ha en doula med sig. Att det ofta är just känslan av att det inte ska bli vi som föder barn om det finns en doula med som hindrar människor från att ta den möjligheten att få stöd. Forskning visar just att paret upplever att förlossningen blir mer intim och mer en upplevelse av något dom gör tillsammans när dom har en doula med. Vilket är totalt motsatsen från det som blivande föräldrar så ofta tänker. Så snälla ni hjälp mig, hur kan doulaskapet förmedlas så att fler kan känna sig sedda hörda, ledda och bekräftade genom förlossningen och därmed också få med sig en positiv upplevelse av att föda eller vara med som partner under en förlossning! Vad är ditt tips?

Recent Posts
Archive