Featured Posts

Det blir allt vanligare med doula

Mitt helt ovetenskapliga tyckande säger mig att det blivit allt vanligare att anlita och veta vad en doula är och gör. Det blir allt ovanligare att jag behöver förklara vad en doula gör och många hänvisar till att det pratas om det i poddar. En av mina stora podd förebilder är Emma Philipsson som driver Förlossningspodden

Emma är doula och skalar av födandet till att bli precis så naket som det är tillsammans med sina gäster. Det skapar en autentisk känsla, det pratas om hur det är på riktigt att föda barn. Inte hur det fungerar rent tekniskt eller teoretiskt att föda. Denna information tror jag att gravida kvinnor kan bli ganska trötta på och absolut inte stärkta av. Det jag också tror sker i podden är att det blir känslomässigt berörande. Eftersom en stor del av att föda handlar om känslomässiga upplevelser så är det de en väntande eller en nybliven förälder vill höra om.

Troligen är det också därför som det blir allt vanligare med doulor. För en doula ger full känslomässig support genom hela förloppet. Inte bara för kvinnan utan även för hennes partner eller stödperson. Den absolut mest känslosamma delen av födandet för partnern är krystfasen, En fas då barnmorskor och undersköterskor har mycket kontroll och kontakt med kvinnan. En fas där partnern kan känna sig ganska ensam och ha svårt att veta vad som händer. På de samtal jag har efter förlossningen med par så är det ofta det som sägs från partnern, jag var lugn fram till hon började krysta. Den relation som byggs upp innan förlossningen med en doula gör att det under förlossningen känns väldigt tryggt för den födande och hennes partner.

Nu är det World doula week, en vecka när hela världen lägger lite mer fokus på att lyfta upp dom fördelar det är att föda med en doula. Här är några av dom:

Förlossningens längd minskar. Antalet medicinska interventioner minskar. Antalet medicinska komplikationer minskar. Antalet kejsarsnitt minskar. Upplevelsen av smärtan minskar. Sannolikheten för att få en positiv förlossningsupplevelse ökar. Antalet förlossningsdepressioner minskar. Parrelationen stärks. Det ger tryggare föräldrar. Amningsfrekvensen ökar.

Recent Posts
Archive