Featured Posts

Kejsarfödsel - ur partnerns perspektiv

Det finns tre olika former av kejsarfödsel (vården kallar det kejsarsnitt):

- Planerad kejsarfödsel är när det bestäms ett datum och en tid när ni ska åka till sjukhuset för att bebisen ska födas. Då har ni båda god tid på er att förbereda er. Mamman är oftast vaken under operationen. Du får vara med och följer med barnet när det kommit tillsammans med barnläkaren. Mamman får först hälsa på barnet.

- Akut kejsarfödsel är när personalen bestämmer i samråd med er att den vaginala processen ska avbrytas. Förlossningen avbryts med en intramuskulär spruta med Bricanyl vilket gör att värkarna avstannar. Det går lugnt till väga och ibland kan det dröja några timmar innan kejsarsnittet utförs beroende på tillgängligheten på operation. Du får vara med under operationen och kvinnan är oftast vaken under kejsarfödseln. Precis som ovan följer du med barnet in till barnrummet efter att mamman har hälsat på barnet.

-Omedelbar kejsarfödsel det är när barnet behöver komma ut fort. När detta sker ringer personalen på larmet och rummet fylls med läkare, sjuksköterskor, barnmorskor och undersköterskor. Alla vet precis vad dom ska göra. Inom några minuter är kvinnan nersövd och barnet är ute väldigt snabbt. Detta upplevs många gånger som traumatiskt då personalen inte hinner informera så mycket i stunden. Du som partner får inte följa med in i operationsrummet utan väntar utanför tillsammans med en personal. När barnet kommer ut får du gå in till det så kallade barnrummet där en barnläkare ser till så att allt är bra med bebisen.

kejsarfödsel

Vid alla kejsarfödslar skiljs du och mamman åt. Mamman rullar ner på uppvaket och du får vara i förlossningsrummet med bebisen eller på neonental om bebisen behöver det. Det kan kännas osäkert att vara själv med bebisen framförallt om det är första barnet. Är det så att det skett akut kan du också uppleva oro för mamman.

Ta din plats och ring efter personalen, ställ de frågor du behöver eller fråga om dom kan sitta med dig på rummet en stund. Du har precis varit med om något väldigt omtumlande och ska inte vara själv (om du inte vill det vill säga). När jag är doula brukar jag gå emellan uppvaket och partnern för att förmedla lugn till båda. Ibland tar jag bild på bebisen och visar mamman, försäkrar henne om att allt är bra. Till partnern säkerställer jag kvinnans hälsa och stöttar med bebisen om det behövs. Tänk på att du låter bebisen ligga hud mot hud hos dig efter kejsarfödseln. Barn som föds med kejsarsnitt behöver ännu mer hud mot hud än andra bebisar för att deras hormonsystem ska utvecklas. Detta underlättar bland annat amningen och känslan av trygghet och lugn.

Är det ett omedelbart kejsarsnitt rekommenderar jag dig att prata om detta efteråt med en barnmorska eller annan person. Ibland kan det utlösa akut stressreaktion. Känner du dig överspänd, har mardrömmar, återupplever händelsen, blir lätt arg, känner dig ensam och ledsen eller nedstämd så kan du drabbats av detta. Går det inte över efter 4 veckor är det troligt att du utvecklat ett posttraumatiska stressyndrom (PTSD). Detta kan även den födande kvinnan utveckla. Har inte symptomen gått över bör du eller din kvinna söka vård. Med rätt hjälp går detta ofta att åtgärda med några få samtal. Detta kan även uppstå vid andra traumatiska förlossningsupplevelser där du eller kvinnan som föder fruktar för livet. Sitt eget, sin partners eller bebisens.

Recent Posts