Featured Posts

Kejsarfödsel - ur partnerns perspektiv

Det finns tre olika former av kejsarfödsel (vården kallar det kejsarsnitt):

- Planerad kejsarfödsel är när det bestäms ett datum och en tid när ni ska åka till sjukhuset för att bebisen ska födas. Då har ni båda god tid på er att förbereda er. Mamman är oftast vaken under operationen. Du får vara med och följer med barnet när det kommit tillsammans med barnläkaren. Mamman får först hälsa på barnet.

- Akut kejsarfödsel är när personalen bestämmer i samråd med er att den vaginala processen ska avbrytas. Förlossningen avbryts med en intramuskulär spruta med Bricanyl vilket gör att värkarna avstannar. Det går lugnt till väga och ibland kan det dröja några timmar innan kejsarsnittet utförs beroende på tillgängligheten på operation. Du får vara med under operationen och kvinnan är oftast vaken under kejsarfödseln. Precis som ovan följer du med barnet in till barnrummet efter att mamman har hälsat på barnet.

-Omedelbar kejsarfödsel det är när barnet behöver komma ut fort. När detta sker ringer personalen på larmet och rummet fylls med läkare, sjuksköterskor, barnmorskor och undersköterskor. Alla vet precis vad dom ska göra. Inom några minuter är kvinnan nersövd och barnet är ute väldigt snabbt. Detta upplevs många gånger som traumatiskt då personalen inte hinner informera så mycket i stunden. Du som partner får inte följa med in i operationsrummet utan väntar utanför tillsammans med en personal. När barnet kommer ut får du gå in till det så kallade barnrummet där en barnläkare ser till så att allt är bra med bebisen.