top of page

Kategorier

Sök

Partnern och förlossningen

Att vara stöd under förlossningen innebär en möjlighet för dig som partner att få känna dig delaktig. Genom att vara förberedd och förstå vad du kan påverka och vad du inte kan påverka blir det inte bara en bättre upplevelse för dig utan även för den födande.

”Jag stod traditionellt vid huvudänden och höll handen. Det är väl fint och så och man förstår att man har en del men man känner sig som den absolut minsta kuggen i maskineriet. Det enda man gör är att vara närvarande och hjälpa henne med uppmuntrande ord. Det ska man väl egentligen inte trivialisera men samtidigt så känner man sig otillräcklig. Att man borde göra mer. Jag kände mig väldigt frustrerad för att det inte fanns något mer jag kunde göra” - José

Partnern och förlossningen

Att få träffa sitt barn är för dom allra flesta en känsla som inte går att beskriva. Som en fyra barns pappa sa till första gångs papporna som avslutning på en förlossningsförberedande kurs jag höll: ”Ni kommer att vara med om det absolut häftigaste ni någonsin upplevt. Det är bara så maxat!!!”

”Första gången jag höll Cornelis det går inte att beskriva. Det var nästan en utomkroppslig upplevelse. Detta är mitt innersta som finns i den här lilla varelsen. Det ändrade ju hela mitt liv egentligen. Hur jag såg på livet och hur jag såg på mig själv. Jag har upplevt det samma med alla mina fyra barn. Att hålla sitt barn för första gången blir aldrig svagare.” - Alexander

Vägen dit från första värken kan för vissa partners vara en transportsträcka som kantas av osäkerhet och utmaningar. För andra kan det vara timmar av kärlek, förundran och kraft. Vad är det då som gör att det kan upplevas så olika? Det kan bero på personlighet, hur kärleksfull relationen är, om det uppstår komplikationer, tryggheten och upplevelsen av stöd. Går detta att påverka? Mitt svar är ja, med förberedelser och stöd. Jag har varit med par under förlossningar som doula och sett detta ske. Jag har också fått återberättat för mig att det blivit stor skillnad tack vare förberedelser och stöd under graviditeten. Stöd och förberedelser för båda inte enbart för den födande.

Taggar:

bottom of page