
Doulautbildning
Hur blir man doula?
En doula är en person vars uppdrag är att minska rädsla och ingjuta styrka för födande, partners och familjer genom kontinuerligt stöd. En doula hjälper människor under graviditet, födsel och postpartum-period genom att erbjuda evidensbaserad information, att tillhandahålla fysiskt stöd och att vara känslomässigt närvarande och tillgänglig. Det blir allt vanligare att föräldrar väljer att anlita en doula som stöd i samband med förlossningen och efterfrågan ser ut att öka över tid.
För att kunna utföra detta yrke på ett hållbart sätt och med hög kvalité ser vi att det är både viktigt och värdefullt med grundläggande utbildning i födandets olika processer och perspektiv, samt erhålla kunskap om dagens förlossningsvård med de rutiner och riktlinjer som våra klienter ska navigera i. För att kunna verka doula över tid behöver du en hög medvetenhet om din egen roll och ett nätverk av andra doulor.

Kursdatum
Stockholm: 27-30 april
Skåne: 8-12 november
Doulatbildning våren 2023
Doulautbildning 2023 hålls i Stockholm 27-30 april på Götgatan 11, samt 8-12 November i Röstånga, Skåne.
Utbildningen kostar 15900 kr. Du betalar 2000 kr i anmälningsavgift 10 dagar efter att du fått bekräftelse på din anmälan. Har du behov av avbetalningsplan är du välkommen att kontakta oss.


Din Gravidcoachs doulautbildning
Din Gravidcoach grundare Anna Tallwe är också grundare till denna doulautbildning. 2017 bjöd hon in Emma Philipsson från Förlossningspodden och i flera år har de tillsammans utbildat doulor över hela landet, däribland flera av Sveriges mest etablerade och erfarna birth workers: (Opokua Britton @curlydoula, Anneli Lundblad Doulamamman, Emilia Vicenta @emiliavicenta, Josefine @Bebisen och vi. mfl.) Där Emma avslutar tar Annas närmsta kollegor tillika företagspartners vid. Aniara och Malin har bjudits in som medskapare till doulautbildningen för att tillsammans med Anna föra kunskapen vidare och samtidigt väva in ytterligare perspektiv, erfarenhet och kompetens.
Utbildningen varvar teori, egen reflektion och praktik för att du ska känna dig väl förberedd inför uppgiften. Att vara doula är mer än bara teoretisk kunskap. Du arbetar med dig själv som ditt största verktyg och det är avgörande att förstå hur du utifrån din unika person kan vara ett tryggt stöd och utföra rollen professionellt.
Vi gör detta i samverkan med externa expertföreläsare; barnmorskor, förlossningsläkare och amningsrådgivare. Information om vilka föreläsare som är bokade hittar du HÄR.
Du erbjuds inkluderat i utbildningen två individuella coachningstillfällen för att du ska känna dig så trygg som möjligt inför och under dina första uppdrag. Under den individuellt anpassade handledningen kommer du att få feed-back, råd och stöttning kring hur du bäst skapar din business som doula. I detta ingår vår digitala Säljkurs för doulor kostnadsfritt.
Vi tar endast in ett begränsat antal deltagare för att du som deltagare ska kunna få så mycket individuell stöttning som möjligt.
_PNG.png)


Tid och plats
I Stockholm möts vi på Meta Noova, Götgatan 11:
Torsdag 27/4 10.00-18.00
Fredag 28/4 09.00-18.00
Lördag 29/4 09.00-18.00
Söndag 30/4 09.00-15.00
I Skåne möts vi på Röstångagården, Humlegatan 5 i Röstånga:
Torsdag 8/11 10.00-18.00
Fredag 9/11 09.00-18.00
Lördag 10/11 09.00-18.00
Söndag 11/11 09.00-15.00
I Röstånga finns möjlighet till gratis övernattning i flerbäddsrum.
Lyssna på poddavsnittet
Doula - så blir du en
där vi gästar

Utbildningens innehåll
-
Genomgång av eventuellt egen förlossningsupplevelse
-
Doulans roll
-
Samarbete med vårdpersonal
-
Partnerns/Stödpersonens delaktighet
-
Samtalsteknik
-
Klient-doula relationen
-
Rädslor
-
HBTQI perspektiv
-
Fysiologi och anatomi
-
Förlossningsförloppet
-
Förlossningens faser
-
Hormoner
-
Smärtlindring
-
Sjukhusrutiner
-
Komplikationer
-
Föda utan rädslas verktyg
-
Massagetekniker
-
Förlossningsställningar
-
Metoder för att stödja
-
Amning
-
Stöd efter förlossning - postpartum
-
Hållbart doulande
-
Affärsutveckling/företagande

Kurslitteratur
-
”Föda utan rädsla” av Susanna Heli
-
”Föda barn med stöd” av Märta Cullhed Engblom
-
”Att föda” av Gudrun Abascal
-
”Förlossning – bli en delaktig partner” av Anna Tallwe
-
"Amning i nöd och lust” Lin Dálen
-
Lästips utöver kurslitteratur: Give birth like a feminist, Milli Hill
Kurslitteraturen ska med fördel vara läst innan utbildningens första dag.
Om du av någon anledning inte hinner läsa allt till utbildningen så går det att läsa in efteråt.