top of page

Kategorier

Sök

"Dom där gravidhormonerna..."

Alla känslorna som kommer med "dom där gravidhormonerna" har gett upphov till många roliga historier... Kvinnor som bryter i hop för utspilld mjölk eller som blir rasande för att maten inte kommer i precis rätt tid. Känner du igen det? Naturligtvis är det så att hormonerna är oerhört avgörande för vår möjlighet att bli gravida och att vi förblir gravida. Jag tänkte nu fokusera på vad "dom där gravidhormonerna" har för funktion under förlossningen. Detta är en invecklad process. Jag skriver invecklade just för att det är mycket som man ännu inte förstår i dagens vetenskap när det gäller hormonernas inverkan under graviditeten och förlossningen. Prostaglandin, oxytocin, adrenalin och endorfiner är dina viktigaste hormoner under din resa från gravid till mamma. Dom är nyckeln till att reglera och tajma din livmoders sammandragningar, dom stimulerar din och bebisens känslomässiga och fysiska reaktioner, dom är livsavgörande för din bebis överlevnad.

Prostaglandin som jag nämnde tidigare är det hormon som ser till att din livmodertapp mjuknar och att förlossningen kan starta. Det är också prostaglandin som finns i mannens spermier och där av pratar man om den sista färdknäppen som ett sätt att starta förlossningen.

Oxytocin, kärlekshormonet eller lugn och ro hormonet som det också kallas, är det hormon som aktiverar varje sammandragning. En förutsättning för att värkarbetet ska fortgå är att din kropp producerar oxytocin. Det är alltså oxytocin som ser till att din livmoder arbetar så att din kropp kan hjälpa din bebis att komma ut. Oxytocin nivån höjs avsevärt i både bebisen och dig när bebisen passerar genom vaginan och stimulerar det instinktiva samspelet mellan er båda. Det är när din bebis kommer till dig som anknytningen startar, nivåerna av oxytocin är nu på sin topp i din kropp. Du har säkert hört att det inte alltid upplevs som en stark förälskelse från början. Vid en naturlig förlossning kan det ta några minuter av återhämtning men annars brukar någon form av anknytning strata i detta skeedet då oxytocinet har den inverkan på dig. Om kemiska preparat blir en del av födseln eller om du skulle känna dig rädd och stressad så kan denna process störas och förälskelsen/anknytningen sker ofta lite senare.

Adrenalin är det hormon som nästan alltid har motsatt effekt från oxytocin. Oxytocin är din motor i förlossningsarbetet som gör att förlossningen fortskrider medan adrenalinet är din broms. Om adrenalin nivåerna höjs kraftigt vilket det gör om du blir stressad eller rädd förbereder sig din kropp på att antingen försvara sig eller fly. Detta är en uråldrig mekanism som var livsagörande när vi födde barn ute i skogen och det kunde komma en björn eller någon annan fara som gjorde att vi kunde behöva försätta oss i lugn och trygghet innan förlossningen kunde fortskrida. Idag finns det inte så många björnar på förlossningen men denna mekanism kan ändå aktiveras. Exempelvis kan det vara så att du blir rädd för smärtan. Eftersom smärtan sitter i din egen kropp kan du inte fly från den och behöver där av andra verktyg för att kunna hantera och möta de känslor som kan uppstå i kroppen. Adrenalinet är som sagt bromsen och kan därmed stänga ner kroppens förmåga att föda. Adrenalin kan också ha en positiv effekt om det är så att du av någon anledning behöver snabba på födandet eller för att orka med slutet på en förlossning. Adrenalinet kan då ge dig den kraft som du behöver.

Den sista hormonen jag ska delge dig är endorfiner det är din kropps naturliga opiat. Det utsöndras när du anstränger dig fysiskt som vid en löprunda till exempel. Det har lättast att aktiveras om du är varm, känner dig älskad och supportad, när du inte känner dig rädd. Endorfiner är en gåva då dom blockerar din upplevelse av smärta. De ger dig en upplevelse av tillfredsställelse över det jobb du gör. Under en förlossning kan endorfinerna lindra din smärta och få dig att känna lugn och tillfredsställelse.

Visst är det fantastiskt hur kroppen har räknat ut allt in i minsta detalj?!

bottom of page