top of page

Kategorier

Sök

Latensfasen, ur partnerns perspektiv

Hur kan du som partner agera under latensfasen? Vad behöver du veta om den fasa?

Latensfasen är den första fasen. Det är den fas som förlossningen börjar med. Man brukar säga att det är förstadiet till den faktiska förlossningen. Kvinnan öppnar sig cirka 0-4 cm i denna fas. Värkarna är oftast oregelbundna dom kan komma lite tätare emellanåt för att sedan glesa ut. Ibland är värkarna korta 20 sekunder och ibland är dom lite längre 60 sekunder. Det finns i detta skedet ingen värkrytm. Denna fas är oftast den mest utdragna fasen och kan vara många timmar och ibland flera dagar.

latensfasen

Din kvinna är i detta skedet ganska mycket som vanligt. Hon kan resonera, diskutera och argumentera. Hon kan hitta på saker som att titta på en film, surfa (på internet kanske även vågsurfa men jag har aldrig hört talas om det) , städa, vara ute och gå, prata i telefon och liknande. Allting är ganska mycket som vanligt förutom att hon har värk lite då och då. Ibland kan hon prata sig igenom värken men ibland behöver hon bli tyst för att hantera den. Eftersom denna fas kan bli väldigt lång så är det viktigt att hålla sig sysselsatt, annars är det väldigt vanligt att man bränner ut sig. Framförallt om ni ska ha ert första barn.

Det vanligaste scenariot är att gå "all in" och bli väldigt upptagen av födandet och värkarna. Detta gör att tiden känns väldigt lång och upplevelsen blir att värkarbete varat under lång tid. Så försök att sysselsätta och distrahera din kvinna. BÖRJA INTE MED VÄRKTIMERN! Det är bra att ha men om ni börjar med den för tidigt är det lätt att ni fastnar i födandet. Vill se hur frekventa värkarna är gör det en kortstund och fokusera sen på något annat. Är det på natten försök komma till ro och ligg och vila/sov. Tänd inte upp i lägenheten/huset börja inte prata allt för mycket. Jag vet att detta kan vara svårt då det självklart skapar en viss anspänning eller förväntan och ibland även lite oro eller stress.

Om din kvinna hanterar värkarna utan stöd från dig så låt henne vara. Vill hon ha din hjälp så var där och stötta henne. Kom ihåg att det är helt normalt trots att det är smärta involverat, det är en smärta som säger att allt är som det ska vara. Om latensfasen blir väldigt lång kan det vara lätt att ni båda tycker att det känns jobbigt. Försök peppa din kvinna om hon känner sig utmanad på grund av att det tar lång tid. Fokusera om hennes tankar och gör något. Försök att inte bara gå och vänta. Även om det känns som att ni nästan är i mål och er bebis nästan är hos er så har ni en del timmar framför er som kan komma att vara utmanande för er båda. Är det något ni känner er oroliga inför så ring er doula eller förlossningen. Dom kan ge vägledning och stöd. Om ni har anlitat en doula kan hen ibland redan i detta skedet komma hem till er för att skapa trygghet och ge er verktyg att hantera det som sker.

Om det uppstår en blödning eller om vattnet går ska ni ringa in till förlossningen och eventuellt åka in för kontroll. Mindre blödningar uppstår nästan alltid för att livmodertappen börjar försvinna och livmodermunnen börjar öppna sig. Dessa normala blödningar är ofta slem-liknande eller som tjocka flytningar med lite blod i.

Se också till i denna fas att du vet vart allt är som ska packas ner i väskan som ni ska ha med er, så slipper du tänka på det när det börjar bli dags att åka till förlossningen.

Vad din roll är i nästa fas kan du läsa här.

bottom of page