top of page

Kategorier

Sök

Vad jag önskar att jag vetat om amning


Vi listar de vanligaste sakerna folk önskar att de vetat om amning innan.


  • Det är hårt (men väl värt) jobb att få amningen att fungera

  • Bebisar kan amma mer än 8-12 gånger per dygn

  • Du bör amma på bebisens signal snarare än efter ett schema var tredje eller fjärde timme

  • Du blir både törstig och trött av att amma

  • Du har stor nytta av att lära dig att handmjölka

  • Förberedelser gör skillnad och ökar chansen att lyckas. Läs en bok eller gå en kurs


Nedan ger vi dig våra bästa råd utifrån vad våra följare sagt att de önskar att de vetat innan.



Vad önskar du att du vetat innan om amning?

Häromveckan hade vi en liten frågestund i storys på temat amning. Vi frågade våra följare vad de önskar att de hade vetat innan om amning, eller vilket råd de skulle ge till gravida som planerar att amma. Många hörde av sig med sina tankar om amning och här är ett axplock av det med våra kommentarer och tips för vidare kunskapsinhämtning.



Amning av nyfödd


”Att amning är hårt (men väl värt) jobb, och inget som bara funkar”


Exakt! Just detta har vi skrivit ett helt eget blogginlägg om här på bloggen. Läs inlägget Amning är något man lär sig.




”Jag hade börjat läsa ”Amning i nöd och lust” tidigare. Helt och fullt bästa förberedelsen och stödet i början”


Amning i nöd och lust

Att läsa en bok om amning är en mycket bra investering av din tid om du vill lyckas med amningen.

Den du nämner, Amning i nöd och lust, är skriven av Lin Dalén och vi håller med om att det är en mycket bra bok i ämnet. Genom att läsa den ger du dig själv mycket goda förutsättningar att lyckas med amningen eftersom den ger dig en förståelse för vad amning är, vad som gynnar amningen och vad du kan tänka om om det av en eller annan anledning är svårt att få till amningen.


Lin Dalén skriver så här om boken:


”Det är en bok som hjälper dig att förstå varför, som hjälper dig att reda ut grundorsaken till eventuella problem och som ger dig verktyg och kunskap att kunna ta din amning i dina egna händer.”



Är du gravid och vill du ge dig själv goda förutsättningar att lyckas med amningen!?

Genom att gå en amningskurs ger du dig och din bebis de bästa förutsättningarna att lyckas med amning. Vänta inte tills bebis är här. De första dagarna och veckorna efter födseln är inte rätt tid att försöka läsa på och inhämta ny kunskaps. Genom att på förhand rusta din med kunskap lägger du grunden för att redan från början få till ett bra tag och minskar risken för komplikationer som en smärtfylld amning. Du får också redskap att hantera de vanligaste komplikationerna som kan uppstå.




”Att bebis kan amma betydligt oftare än de 8-12 ggr som det står överallt”


Jag slås av hur viktigt det är att ha förståelse för den grundläggande mekanismen bakom amning. Mjölkmängden styrs av tillgång och efterfrågan. Ju oftare bebisen ammar desto mer mjölk bildas i mammans bröst. Om bebis behöver mer mjölk kommer den at suga oftare för att på så vis öka mängden mjölk. Om man som förälder har denna kunskap och förståelse så kanske man till och med skulle bli glad av att bebis vill amma igen, snarare än tänka ”oh nej, är det dags att amma igen”. Bebisen är smart och gör vad den behöver göra för att växa och utvecklas.


Visste du förresten att bebisens mage är otroligt liten den första tiden och alltså inte rymmer så mycket mjölk? Inte konstigt att bebis behöver amma hela tiden eftersom magsäcken är så liten.


Storleken på det nyfödda barnets mage
Storleken på det nyfödda barnets magsäck.


”Att man ska amma på barnets signaler, och inte var fjärde timme som BVC sa”


Att amma var tredje- fjärde timme tillhör tyvärr en av de vanliga myterna som lever kvar. Under flera decennier var det en tydlig riktlinje från vården att amma var fjärde timme och många kvinnor från den tiden vittnar om att de uppmanades att låta barnen skrika och att de ”bara hade mjölk i tre månader”. Under flera decennier, fram till och med 70-talet, var det vanligt med regelmässiga vägningar före och efter amning. Hade barnet inte gått upp tillräckligt mycket i vikt skulle tilläggsmatning ske på rutin efter varje amningstillfälle.


Rekommendationerna idag säger att tilläggsmatning bara ska ske om det finns särskilda medicinska indikationer eftersom tilläggsmatning leder till utebliven amning. Men tyvärr används tillmatning trots det redan på BB. Antagligen av välvilja gentemot de nyblivna föräldrarna som desperat längtar efter att få sova efter en om inte jobbig, så lång förlossning. Bröstmjölksersättning ges till bebisar som inte verkar nöjda för att bebis ska bli nöjd, dvs mätt. Och förhoppningsvis sova.


Men det är bra med en onöjd bebis, för en onöjd bebis vill amma och genom att amma "beställer" bebis mer mjölk. Det är få nyblivna föräldrar som har denna kunksap och förståelse och då är det lätt att tolka bebisen som vill amma hela tiden som en "onöjd bebis" för att den inte får i sig tillräckligt mycket mjölk, att mamman inte har mjölk nog i brösten och att bebis behöver tillmatas. Men jag säger det igen: En onöjd bebis som vill amma hela tiden den första tiden är en frisk bebis som gör precis vad den ska. Den talar om för brösten att de behöver producera mjölk för här finns det en hungrig bebis!


Vi vet idag att den utebliven amning gör att mammans kropp går miste om signaler om att dra igång mjölkproduktionen, vilket i sin tur ger att det inte finns tillräckligt mycket mjölk i brösten vid nästa amning. Det är alltså lätt att snabbt hamna i en ond spiral med för lite mjölk om man försöker kompensera med tilläggsmatning.


Enligt dagens riktlinjer uppmanas fri amning, det vill säga att bebisen får amma så softa det signalerar att det vill amma. Och det kan sannerligen vara betydligt mer än 8-12 gånger per dygn. Bebisens kropp tar hand om och absorberar mjölken i magsäcken på ca 60-90 minuter. Enligt den logiken borde bebis behöva amma kanske 18-24 gånger per dygn.... Genom att lita på bebisen och låta den amma när den vill amma så hjälper du bebisen att ha en lagom fylld magsäck och ett jämt blodsocker.



”Hur trött och törstig man blir av amning”

Bubblig dricka

Du behöver ungefär en liter extra vatten per dygn när du ammar. Anledningen till att du behöver extra vätska är att det går åt vätska till bröstmjölken. Men du behöver inte hälla i dig vatten, men drick när du är törstig. Att man blir törstig av amning är en av anledningarna till att vi rekommenderar att ha en vattenflaska i sin amningskorg.


Anledningen till att man kan bli väldigt trött av amning är att i samband med amning utsöndras oxytocin. Oxytocin gör att man känner sig trött och dåsig, precis som man kan göra när man legat i ett varmt bad en längre stund, eller precis efter att man har haft sex. Om man lär sig att behärska liggmaning är denna effekt av amningen något man kan utnyttja både dagtid och nattetid, dvs att själv somna av amningarna. Även om bebis sover i en egen säng eller babynest bredvid, så kan det vara enklare att somna om ifall du sluppit sitta upp under amningen. Läs gärna på om säker samsovning skrivet av barnmorskan Asabea Britton.




”Att en kan få D-MER. Alltså inget fel på mig att jag får ångest och tycker det är skitjobbigt”.


D-MER står för Dysphoric Milk Ejection och är en obehagskänsla i samband med just utdrivningen av bröstmjölken. Personer som upplever D-MER beskriver det som en plötslig känsla av hopplöshet, nedstämdhet, ångest eller irritation som kommer strax före utdrivningen som håller i sig från ca en halv minut upp till ett par minuter.


Amning kan verkligen vara skitjobbigt och bjuda på en rad olika känslor. Men när det kommer till att det framkallar ångest kan det vara just D-MER som ligger bakom. Dessa känslor försvinner sedan lika plötsligt som de kommer. Det finns olika teorier om vad det r som utlöser denna korta och snabbt övergående känsla av obehag, men ett är säkert och det är att det har med hormoner att göra. Antingen en felkoppling med oxytocinet som gör att det skapar obehag istället för välbehag, eller att det blir en störtdykning av dopamin precis innan utdrivningen drar igång. Att ha dessa starka obehagskänslor vid varje amningstillfälle försvårar såklart amningen och gör det till en stor utmaning. Den mildaste formen av D-MER försvinner efter ca tre månader, den näst mildaste håller i sig upp till ett halvår och den gravaste formen finns kvar hela amningsperioden. Som sagt, väldigt utmanande, men för mpnga hjälper det att bara känna till att det som händer dem har att göra med hormoner, att de inte är ensamma om att känna detta obehag samt att det oftast är övergående.


För vissa lindras obehaget genom att vara hud mot hud med barnet vid amningstillfällena samt att få massage under tiden, dvs boosta upp oxytocinet till max.



”Börja pumpa eller handmjölka innan förlossningen. Frys in och slipp pressen att prestera.”


Handmjölka

Handmjölkning är gratis och mycket praktiskt att kunna. Att lära sig handmjölka är ett råd vi försöker skicka med alla vi möter när vi pratar om amning. Eftersom det kan vara lite klurigt att få till är det bra att träna innan man hamnar i skarpt läge så att säga. Och när man ändå tränar så kan man ta tillvara på den råmjölken som kommer ut. Genom att lägga den i frysen har man som vår följare skriver ovan, ett litet lager i frysen som kan ligga där som en säkerhet och trygghet och eventuellt minska stressen.


Att lära sig handmjölka är bra eftersom det kan vara till god hjälp vid till exempel mjölkstockning eller såriga bröstvårtor. Handmjölkning efterliknar mer hur bebisen suger på bröstet, än vad en manuell eller elektisk bröstpump gör. Det sliter också betydligt mindre på bröst och bröstvårta. Handmjölkning är också bra om man har väldigt fulla bröst vilket ibland gör det svårt för barnet att få ett bra tag om bröstet. Genom att handmjölka innan amningen kan man underlätta för barnet ett få ett bra tag om bröstet.


Att redan under graviditeten lära sig handmjölka är ett bra sätt att lära känna sina bröst. Det kan också ge ett välbehövligt extra självförtroende att veta och med egna ögon ha sett att det finns mjölk i brösten redan innan bebis föds.


Här finner du två bra filmer på handmjölkning där du ser HUR du handmjölkar. Råmjölk och mogen mjölk.




Ge dig själv och din bebis de bästa förutsättningarna!


Är bebis redan här och du upplever svårigheter?

Att kämpa på med en amning som gör ont, bebis som har ett dåligt tag eller andra svårigheter är onödigt. Det finns hjälp att få och med rätt stöd och några goda råd kan amningen ofta vändas fårn något problematiskt till något enkelt och fungerande. Boka in ett hembesök så kommer vi hem till dig och ger dig amningsstöd i hemmet. Vi tittar på tekniken, bebis tag, amningspositioner och ger dig kunskap och förståelse så att du kan känna tilltro till din egen kropp och bebis förmåga. Med rätt stöd kan de allra flesta amma!






bottom of page