top of page

Kategorier

Sök

Postpartumceremoni

Att välkomna ett nytt barn till världen är en glädjefylld händelse som ofta firas med entusiasm och kärlek. En postpartumceremoni är ett sätt för personerna runt den nyblivna mamman att också hylla, lyfta och stödja henne i den stora resa hon gjort från graviditet och födsel vidare in i föräldraskapet.Postpartumceremoni förbereds


Varför hålls en postpartumceremoni?

 

Efter förlossningen går den nyblivna mamman igenom en enorm förändring, såväl fysiskt och hormonellt som mentalt och emotionellt. De första tre månaderna efter födseln, den tid som vi kallar för den fjärde trimestern, är en period som ofta präglas av ytterligheter. Känslor av ojämförbar eufori och tacksamhet kan samexistera med avgrundsdjup sorg och förtvivlan. En nybliven mamma är kanske det starkaste som finns samtidigt som hon befinner sig mitt i det sköraste sårbara. Under den här tiden är det extra viktigt att hon får känna sig omhändertagen, älskad och hållen.


Allt det som bebisen behöver, behöver även den nyblivna mamman och det finns ett vackert uttryck för just detta: Mothering the mother.


Postpartumceremoni

En postpartumceremoni är ett fint sätt att göra just detta, att "mother the mother", och låta den kvinna vars liv kretsar kring att ge av sig själv, nu vara den som får ta emot, bäras och hållas om. Det ger en unik möjlighet för familj och vänner att i gemenskap och samhörighet samlas runt den nyblivna mamman och med kärlek och stöd bidra till att stärka hennes känslomässiga och fysiska återhämtning efter födseln. En postpartumceremoni bär också potential för den nyblivna mamman att att knyta samman och avsluta ett kapitel för att stärkt och tryggad gå vidare in i nästa.

 Hur kan en postpartumceremoni se ut?

 

Postpartumceremonier varierar över olika kulturer och traditioner, men de delar ofta gemensamma element. Ceremonin kan anpassas efter kvinnans personlighet, behov och önskemål, med fokus på fysiskt och känslomässigt stöd. En postpartumceremoni kan innefatta stärkande ord och lyckönskningar till den nyblivna mamman, massage, ceremoniella bad, utbyte av gåvor och gemensamma måltider. Det kan också inkludera utvald musik, poesi, sång och dans. Under ceremonin kan man också prata om kvinnokroppens fantastiska resa, och om det band som finns mellan kvinnor över hela världen, i alla tider, som i generation efter generation genomgått samma transformation in i moderskapet.


Ett vanligt inslag i en postpartumceremoni är ritualen "Closing the bones" där den nyblivna mammans kropp efter många månader av att "öppna upp", såväl emotionellt som fysiskt, får lindas in av mjuka tygstycken, hållas ihop och masseras mjukt. Den nyblivna mamman blir bokstavligen omfamnad, buren och hållen och proceduren kan väcka starka känslor.Closing the bones postpartumceremoni


En annan ceremoni som går hand i hand med postpartumceremoni är Motherblessing. Önskar du att någon av dessa ceremonier hålls för dig, eller har du en person i din närhet som du vill anordna detta för? Kontakta oss via frågeformulär eller på Instagram @dingravidcoach.


Med värme,Din Gravidcoach logo

Comments


bottom of page