top of page

Kategorier

Sök

Vad är en Motherblessing?


Vad är en Motherblessing? En Motherblessing är en ceremoni för den gravida blivande mamman. Vi har arbetat med Motherblessings sen 2010 och har genom åren arrangerat olika varianter på denna ceremoni. I detta inlägg kommer du att få:

  • Information om vad syftet är med en Motherblessing

  • Vad en Motherblessing kan innehålla

  • Vart du kan vända dig för att skapa en Motherblessing


Motherblessing

Vad är syftet med en Motherblessing?


Till skillnad från en traditionell Babyshower som fokuserar på gåvor och presenter till den blivande modern, är en Motherblessing mer inriktad på att skapa en meningsfull och ceremoniell upplevelse för den gravida kvinnan. Denna ceremoni kan vara en del av en mer traditionell Babyshower men kan också vara en enskild sammankomst.


Syftet med ceremonin är att hedra den blivande mamman, ge henne support samt fira hennes övergång till moderskapet. Det grundar sig i uråldriga traditioner där vi tillbaka i tiden har haft olika former av ceremonier för viktiga övergångar i livet så som födsel, pubertet, giftermål, ålderdom och död.


Historiskt har vi suttit tillsammans med våra medmänniskor över generationsgränserna i cirklar och delat livshistorier, spelat musik sjungit och varit med naturen. Detta för att stärka varandra genom livet.
Vad innehåller en Motherblessing?


En Motherblessing kan se väldigt olika ut beroende på vilka önskemål det finns från den som ska föda och de personer som deltar på ceremonin. Det finns inga regler för hur den bör se ut. Varje ceremoni är unik och anpassas efter dina önskemål. Är du ny inför detta kan det ibland vara svårt att föreställa sig vad en Motherblessing skulle kunna innehålla. Därför delar vi med oss av exempel så att du kan börja skapa din önskan inför en Motherblessing. Exempel på innehåll är:

  • Sång och musik

  • Dans

  • Meditation

  • Någon form av symbolisk handling så som skapande av ett armband för den gravida där varje kvinna överför positiva och stärkande tankar

  • Massage

  • Dela personliga historier och önskningar till den gravidas övergång in i moderskapet

  • Symboliska handlingar som representerar fertilitet, födande och moderskap


Motherblessing ceremoni

Vi som håller i ceremonin anpassar ofta efter stunden och det som händer under ceremonin för att få den så autentisk och personlig som möjligt. Vi ser till att skapa en stämning så att ni ska kunna känna er avslappnade oavsett hur vana ni är vid dessa sammanhang eller inte. Intentionen är att skapa en meningsfull och kärleksfull upplevelse som gör att ni känner er trygga med varandra och att ceremonin stärker den blivande mamman inför hennes förlossning och moderskap. Du kan läsa mer om upplägget här.


Nyligen arrangerades en Motherblessing för vår egen kollega, Aniara. Hon beskriver upplevelsen så här:

Mitt hjärta är alldeles mjukt efter denna gåva, denna ceremoni. Strukturen med ”cirklar” som denna är ovan för mig, ganska långt utanför min egen comfort zone. Men jag kände så starkt, visste absolut, att jag ville fira livet inom mig. Att jag bar en längtan och ett behov av att skapa närvaro i det som är just nu och hylla den resa jag vet att moderskapet rymmer, här, då, nu och i framtiden.
Att bära barn, att föda och att födas igen som trebarnsmamma är stort och värdefullt och svårt för mig att greppa och vara just närvarande i, när allt runt om snurrar så fort. Detta blev ett rum som tillät mig att vara nära. Att kunna känna alla känslor - mer än en flyktig stund. Att bli hållen, fysiskt och känslomässigt, av kvinnor som jag älskar. Att få landa, vila och vaggas i denna hamn av händer. Det var enormt.
Tack för er närvaro, er kärlek, alla ord, all beröring. Alla blickar som höll sig kvar i min och i varandras. Allt det ordlösa. En gåva, att få dela denna stund, och bära med mig vidare - sannerligen en blessing ❤️

Motherblessing ceremoni

Motherblessing ceremoni


Hur gör du om du vill arrangera en Motherblessing?

Motherblessing som begrepp har blivit mer känt sedan en del stora influencers berättat om detta via sociala medier - så som Asabea Britton, Carolina Gynning och Yoga-girl, Rachel. Det finns personer runt om i hela landet som har erfarenhet av detta och om du vill anlita någon med erfarenhet för ceremonin så är det bäst att antingen Googla eller söka på Instagram eller Tiktok. Är du intresserad av att anlita oss så hittar du vidare information här. Det går så klart även att arrangera denna typ av ceremoni tillsammans med sina vänner. Framförallt om ni redan är vana vid att mötas på detta sätt i andra sammanhang. Är ni inte vana vid det så rekommenderar vi att ni låter någon med vana hålla den.


Med värme,


Logotyp Din Gravidcoach


Comments


bottom of page