Förlossningspool -Birthpool in a Box 

Detta får du när du hyr vår förlossningspool

Poolen:

  • Birthpool in a Box för professionellt bruk, storlek regular, med plats för två personer (se mått längre ner).

  • Liner (engångsskydd/ilägg av plast) för hygienisk säkerhet

  • Termometer med angivelser för rätt temperatur vid födsel

  • Elektrisk luftpump att blåsa upp poolen med

  • Slang (engångsbruk) för att fylla/tömma poolen. Det går också bra att använda sig av och koppla på ex. dusch- eller trädgårdsslang, beroende på avstånd.) 

  • Kranbeslag (de vanligare varianterna, ta reda på vilken modell som passar den kran ni ska använda)

Hyrperiod och leverans:

Hyrperioden är från vecka 37+0 till 43+0. Poolen hämtas och lämnas i Ängelholm, Helsingborg eller Landskrona efter överenskommelse. Kan även skickas inom Sverige mot porto.

Info och mått:

Poolen är gjord av ekologiskt material. Den har tjocka kanter som en med fördel kan hänga över eller luta sig mot. Poolen har flera handtag, hållare för vattenflaska och en uppblåsbar pall fast i botten. Botten är dessutom uppblåsbar och höjden på poolen går att justera. 

 

Längd: 193 cm

Höjd (justerbar): 76 cm (Fylls till 58 cm)

Bredd: 165 cm

Rymmer ca 650l (80%)


Pris: 1750 kr ink. moms. Inom doulapaket: 1000 kr ink. moms.

96559581_2373646939599818_31333831086450
birthpools-product60.jpg

Klicka på poolen för att se instruktionsfilm:

birthpolinabox.jpg
pool4.jpeg

Boka din födelsepool
 

Skicka din förfrågan till aniara@gravidcoach.se

För mer information om Birthpool in a Box, klicka här.

IMGP6825 (002)_edited.jpg

För vem passar poolen?


För många som planerar att föda barn i hemmet är förlossningspool en vanlig och värdefull investering. Men en pool passar även den som planerar för sjukhusfödsel. När de första värkarna kommer är det en god idé att bygga upp en skön, trygg och vilsam stämning. Begrepp som "oxytocinkoja" eller att vrida på "oxytocinkranen" innebär att du som gravid ska ges de förutsättningar du behöver för att främja känslan av trygghet. Ju mer trygghet, desto mer oxytocin, desto bättre förutsättningar för ett gynnsamt födandeförlopp. 

 

En förlossningspool kan vara ett fantastisk hjälpmedel för den som inte har badkar, eller helt enkelt önskar större komfort och utökad funktion i förhållande till vad ett badkar kan erbjuda. Planerar du att föda på sjukhus kan badet i hemmet bidra till en skön start, och önskar du istället ta med poolen till sjukhus kan detta låta sig göras på vissa enheter efter godkännande av chefsbarnmorska/avdelningsansvarig. Kontakta ditt tilltänka sjukhus för att höra vad som gäller just där. 

Fördelar med vatten
 

Visste du att det finns ett begrepp som kallas “aquadural” som syftar till den stora smärtlindringseffekt som noteras för födande som använder sig av vatten under delar av, eller hela, sin födsel? Det finns många fördelar med att använda sig av vatten, särskilt bad, under en förlossning. Här lyfter vi några av dem:

Oxytocin Boost

Oxytocin, vårt lugn och ro-hormon, får livmodern att arbeta (värkar), samtidigt som det aktiverar hjärnans belöningssystem och reducerar både stress och smärta.

 

Beröring av huden, kroppens största känselorgan, är mycket gynnsamt för frisättningen av just oxytocin. I badet blir hela kroppen berörd på samma gång; vattnet både omfamnar, berör och värmer - en kombination som ofta leder till stort välbehag, ökad avslappning och omedelbar njutning (något de flesta som sjunkit ner i ett nyfyllt badkar kan relatera till).

 

Forskning visar att bad under förlossningen minskar behovet av annan smärtlindring och det finns många fördelar att åtnjuta vattnet under de olika delarna av födandeprocessen. 

Frihet

Att vara tyngdlös i vatten underlättar kroppens rörlighet och medför en ökad frihet att inta varierade positioner: "Women report feeling safe, undisturbed and private, and birth in positions they feel instinctively drawn to." (Pilley Edwards, 2019)

 

Att vara i rörelse kan i sig själv ge en smärtlindrande effekt. Rörelse, och upprätta positioner (som ofta underlättas av ovan nämnda tyngdlöshet) gynnar dessutom den födande processen, bland annat genom att bäckenet kan vidgas.

Privat Sfär

Dr Sarah Buckley (2016) har lärt oss vad vi behöver för att hjälpa våra födande-hormoner: The hormones involved with having a baby are the same hormones involved with making a baby, and we need the same conditions (you guessed it!) - private, safe, and unobserved!

 

Ett badkar eller en förlossningspool kan upplevas som ett slags eget universum för den födande, en privat sfär där förutsättningarna för just integritet, trygghet och självbestämmande främjas

 

Forskning

Barnmorska och forskare Hanna Ulfsdottir har studerat vattenfödslar i Sverige: ”Vattenfödsel var associerat med färre grad II bristningar och färre interventioner samt resulterade i en mer positiv förlossningsupplevelse i form av högre skattad ’egen kapacitet’. Kvinnor som födde i vatten upplevde det som ett stärkande, tryggt, hemlikt och naturligt sätt att föda.

Ulfsdottir, 2019

Perinealskydd

Vattnet kan också utgöra ett effektivt skydd mot bristningar i mellangården (perineum): “Det varma vattnet ökar genomblödningen i kroppens muskler och livmodern som är just en muskel kan då jobba mer effektivt. Troligtvis är det på grund av den ökade blodfyllnaden i vagina som risken för bristningar i underlivet minskar vid ett framfödande i vatten. Ett vattenbad är alltså lite otippat ett väldigt bra perinealskydd! Som en varm handduk de luxe. Men kanske också för att den stora mängden vatten utövar ett jämnt fördelat mottryck på den vävnad som tänjs ut vid framfödande” (Cullhed Engblom, 2020)