top of page

Kategorier

Sök

Min upplevelse av smärtlindring med TENS-apparat under förlossningen


Emily är en 33 årig kvinna som just fött sitt första barn. Så här beskriver hon hur TENS-apparaten gav smärtlindring vid förlossnignen med hennes dotter Lilja.


"I det dämpade skenet av stearinljus fylls rummet av en varm och lugn atmosfär. Graviditeten har nått vecka 40+3, och jag har skapat en fridfull miljö hemma för den stundande förlossningen. Med TENS-apparaten som min följeslagare går jag in i denna speciella stund med en känsla av förväntan och tilltro, men jag är samtidigt nervös för vad som komma skall. Men jag har förberett mig väl, planerat hur jag vill ha det och byggt ett bra team runt mig.


Lägenheten badar i det varma skenet från de tända ljusen som kastar en lugnande glöd över omgivningen. Det är som om varje ljusflamma bär med sig ett löfte om trygghet och styrka för den kommande förlossningen. Graviditetens sista dagar har närmat sig och övergången till föräldraskapets äventyr är på tröskeln. Jag är beredd.


TENS-apparaten, som jag har fäst på ryggen, avger milda elektriska impulser som omsluter mig med en känsla av försiktig lättnad. När värken kommer trycker jag på knappen som ger en ökad intensitet och en annan sensation. Jag möte värken med något annat, något förutsägbart, något kontrollerbart och jag vet att jag är redo att ta mig igenom denna värken. Och nästa.


Min favorit affirmation "Kraften i värkarna är inte starkare än mig, kraften kommer från mig" ger mig kraft och mod att möta varje värk.


TENS-apparatne hjälper mig att hitta rytmen och rutinen, jjälper mig att skilja värk från vila och sätter takten för det arbete jag, min livmoder och vårt barn gör tillsammans.


Färden till sjukhuset är en resa mellan två världar. Det är ett stort steg att våga ta, att våga lämna lägenheten och den dans vi dansat de senaste timmarna, men jag känner starkt att det är dags att bege oss till sjukhuset. I taxin sitter jag och min man tillsammans i baksätet och den trygga rytmen från TENS-apparaten hjälper till att överbrygga det avbrott som bilfärden till sjukhuset innebär. Även inne på förlossningen fortsätter TENS-apparaten att vara min trogna förlejslagare. Den hjälper mig att hitta, tillbaka till lugnet och den rytm jag hade hemma. Jag njuter av att trycka på boost-knappen och den intensiva känsla som möter värken, jag njuter av skiftet mellan värk och vila. Jag välkomnar vilan, suckar och ler och känner att jag och min kropp gör det här tillsammans.


Efter ett par timmar behöver jag mer smärtlidnring än vad TENS:en ger mig. Jag kopplar loss elektroderna och sjunk istället ner i ett badkar och mitt anikte fylls av ett stort leende på läpparna. Det är verkligen ljuvligt att känna vattnet omsluta min kropp. Vattnet tar emot mig med en sån mjukhet och den tyngdlöshet jag upplever gör mig så avslappnad och rofylld.


Ett par timmar senare föds vår lilla Lilja."Nyfiken på vad det är som gör att TENS-apparaten ger smärtlindring? Läs inblägget "Så fungerar TENS"


 


Vill du hyra en TENS till din förlossning?

Kontakta oss idag så skickar vi hem en till dig!
Comments


bottom of page