Partnerns roll

Vi vet att partners roll och upplevelse av förlossningen har stor betydelse inte bara för den födande kvinnan utan även för starten på den nya familjen och kärleksrelationen.

På denna sida finns information, tips och praktisk kunskap till dig som ska bli pappa eller mamma och som vill vara delaktig inför, under och efter födseln av ert barn. 

Det viktiga födande-hormonet:
Oxytocin

Oxytocin är ett hormon som har en betydande roll under födseln av ert barn. Det är detta hormon som kroppen valt som födandehormon - en minst sagt briljant design. Oxytocin frisätts nämligen när vi människor känner oss trygga - ur ett evolutionärt överlevnadsperspektiv innebär detta att den födande guidas av sin kropp till att "släppa fram" bebisen när det är hög chans till överlevnad för dem båda. Det är klokt av kroppen att kunna pausa ett värkarbete utifall vi känner oss hotade och behöver ta oss till en säkrare plats (historiskt kanske från djungeln till grottan). Idag behöver vi inte oroa oss för vilda djur och andra externa hot, men kroppen gör inte skillnad på yttre och inre hot och kommer reagera likadant oavsett var rädslan (eller andra negativa känslor) kommer ifrån.

pexels-emma-bauso-3585811.jpg

Om din födande kvinna känner sig orolig, otrygg eller rent av rädd triggas stress-systemet med fight-or-flight, och detta kan leda till att födseln försvåras. Här kan du med din närvaro, röst och beröring bidra till din födande kvinna känner sig trygg igen. Du är den person som den födande känner sig allra tryggast med, hon behöver dig! Med trygghet aktiveras istället lugn-och-ro systemet, där oxytocinet åter får flöda. Höga nivåer av oxytocin kan medföra att förlossningen upplevs som mindre smärtsam och att det går snabbare, vilket i sin tur kan bidra till en mer positiv förlossningsupplevelse för kvinnan (Uvnäs Moberg 2015).

Du kan påverka oxytocin-kranen

 

Vi brukar prata om "oxytocin-kranen" då ju mer du skruvar på kranen desto mer oxytocin frisätts i kroppen.

Prata med varandra om vad ni tror är viktigt för att få igång oxytocinet i den födandes kropp när det är tid att föda. Öva, utforska och utför med fördel på dessa saker redan under graviditeten. Massage, ord, beröring, humor, musik... vilka är just era nycklar? I vår Guide till att skriva Förlossningsbrev kan du läsa mer om detta.

 

Under våra profylaxkurser i Föda utan rädsla får ni, utöver en djupdykning i ovanstående teori kring fysiologin i födandet, unik praktiskt träning och möjlighet att testa vad som fungerar för er. 

Tidigt i min sambos graviditet pratade hon om att ha med en doula på förlossningen. Till en början var jag lite skeptisk, varför skulle någon annan göra ”mitt jobb” som stödperson. Jag insåg senare att doulan inte gjorde mitt jobb, hon hjälpte mig att bli en bättre stöd person.
Vilket starkt och bra team vi blev tillsammans.

-Emil, förstagång förälder sommaren 2022

Förlossning- bli en delaktig partner

Förlossning bli en delaktig partner är skriven av Anna Tallwe, grundare av Din Gravidcoach. Anna har följt oräkneliga par under förberedelser och födslar och ömmar lite extra för alla partners. Hon upplevde att det fattades en bok skriven till partners och tog därför saken i egna händer och gav i fjor ut denna bok.

Förlossning bli en delaktig partner

Beställ boken här!

Barnmorskan och doulan Märta Cullhed Engblom skriver bland annat så här om boken:

"Det här en kort och lättläst bok som på ett mycket konkret sätt går igenom födandets olika aspekter ur en partners perspektiv/..../ Det är inte alltid så lätt att vara ett bra stöd. Att finnas där och göra sig själv känslomässigt delaktig i processen är lätt för de flesta som har en kärleksfull relation med sin partner. Men för att kunna vara ett riktigt bra stöd behövs även en grundläggande förståelse för födandets dynamik. Hur kan man genom sitt stöd hjälpa födandet framåt? Anna går igenom hur partnern eller stödpersonen rent konkret kan vrida på kvinnans egna ”oxytocinkran” under förlossningen. Boken avslutas med tips och bilder på smärtlindrande tekniker/..../Jag rekommenderar den varmt till alla som vill lära sig mer om stödets betydelse och dess olika komponenter under en förlossning."

Onlinekurs för dig som partner

Är du osäker på vad du kan göra under förlossningen för att underlätta för den födande?  Vill du känna dig tryggare i din roll och ha större tydlighet? Denna kurs ger dig konkreta verktyg, en ökad förståelse och framförallt en tro på att du kommer att kunna göra skillnad under förlossningen. Din förberedelse kan göra stor skillnad för upplevelsen och smärthanteringen. Kursen kan du ta del av i din egen takt när det passar.

 

Innehåll: Föreläsningar + övningar

Kostnad: 350  kr

Birth preparation class Lund