top of page

Vi vet att partners roll och upplevelse av förlossningen har stor betydelse inte bara för den födande kvinnan utan även för starten på den nya familjen och kärleksrelationen.

På denna sida finns information, tips och praktisk kunskap till dig som ska bli pappa eller mamma och som vill vara delaktig inför, under och efter födseln av ert barn. 

Oxytocin- det viktiga hormonet

 

Oxytocin är ett hormon som har en betydande roll under födseln av ert barn. Det är detta hormon som kroppen valt som födandehormon - en minst sagt briljant design. Oxytocin frisätts nämligen när vi människor känner oss trygga - ur ett evolutionärt överlevnadsperspektiv innebär detta att den födande guidas av sin kropp till att "släppa fram" bebisen när det är hög chans till överlevnad för dem båda. Det är klokt av kroppen att kunna pausa ett värkarbete utifall vi känner oss hotade och behöver ta oss till en säkrare plats (historiskt kanske från djungeln till grottan). Idag behöver vi inte oroa oss för vilda djur och andra externa hot, men kroppen gör inte skillnad på yttre och inre hot och kommer reagera likadant oavsett var rädslan (eller andra negativa känslor) kommer ifrån.

pexels-emma-bauso-3585811.jpg

Om din födande kvinna känner sig orolig, otrygg eller rent av rädd triggas stress-systemet med fight-or-flight, och detta kan leda till att födseln försvåras. Här kan du med din närvaro, röst och beröring bidra till din födande kvinna känner sig trygg igen. Du är den person som den födande känner sig allra tryggast med, hon behöver dig! Med trygghet aktiveras istället lugn-och-ro systemet, där oxytocinet åter får flöda. Höga nivåer av oxytocin kan medföra att förlossningen upplevs som mindre smärtsam och att det går snabbare, vilket i sin tur kan bidra till en mer positiv förlossningsupplevelse för kvinnan (Uvnäs Moberg 2015).

Du kan påverka förlossningen

 

Vi brukar prata om "oxytocin-kranen" då ju mer du skruvar på kranen desto mer oxytocin frisätts i kroppen.

Prata med varandra om vad ni tror är viktigt för att få igång oxytocinet i den födandes kropp när det är tid att föda. Öva, utforska och utför med fördel på dessa saker redan under graviditeten. Massage, ord, beröring, humor, musik... vilka är just era nycklar? I vår Guide till att skriva Förlossningsbrev kan du läsa mer om detta.

 

Under våra profylaxkurser i Föda utan rädsla får ni, utöver en djupdykning i ovanstående teori kring fysiologin i födandet, unik praktiskt träning och möjlighet att testa vad som fungerar för er.  Önskar du mer "hands-on" praktisk förberedelse rekommenderar vi att du läser mer om Praktisk profylaxkurs.

Tips till partnern 

Vi har flera blogginlägg som du som partner kan ha användning för och glädje av. Kika på exempelvis Partnerns roll vid förlossnings 8 handfasta tips och Förlossningsrädd partner

Birth preparation class Lund

Doulans roll för partnern

Som doulor jobbar vi med att stärka partners roll inför, under och efter födseln. Vi stöttar dig att vara så delaktig som du och den födande önskar och hjälper till att optimera din upplevelse. Ofta handlar det om få betryggande ord, saklig information eller guidning i praktiska verktyg som passar i stunden. Det kan också vara skönt att bli påmind om att när det är en bra tid att ta paus, få något att äta, gå på toa - eller få bekräftat att det inte är läge att lämna. Partners uppoffrar ofta sin egen omvårdnad för att ta hand om den födande. Men för att vara ett gott stöd är det viktigt att också ta hand om dig själv. Det kan vara tufft att bära dessa roller, att vara både stöd och samtidigt bli förälder, på egen hand. Där är stöd från en tredje person ovärderligt. Fundera över om ni har någon i er omgivning som ni kan bjuda in i ert team - eller anlita ett proffs. Som doulor är vårt mål att optimera er upplevelse genom att vara en fast punkt av trygghet; ert gemensamma stöd - cirkeln runt er kärna.

Tidigt i min sambos graviditet pratade hon om att ha med en doula på förlossningen. Till en början var jag lite skeptisk, varför skulle någon annan göra ”mitt jobb” som stödperson. Jag insåg senare att doulan inte gjorde mitt jobb, hon hjälpte mig att bli en bättre stöd person.
Vilket starkt och bra team vi blev tillsammans.

-Emil, förstagång förälder sommaren 2022

Som partner var jag till en början skeptisk till varför vi skulle ha en doula. Jag tänkte att “detta kan vi klara på egen hand”. Jag såg inte värdet i att ha doula först men så här i efterhand är jag väldigt glad att vi valde att anlita vår doula. Jag som partner fick stöd, råd och avlastning under förlossning vilket gjorde mig mer involverad och närvarande.

- Fredrik, 2022

Kan varmt rekommendera en doula från partners perspektiv. Bra med stöd genom hela förloppet som har tips och övningar som kan underlätta förlossningen.

- William, 2022

Vi anlitade doula från Din Gravidcoach och hade en jättepositiv upplevelse. Doulan var lugnet själv i förlossningssalen. Innan förlossningen var det toppen att få prata igenom det hela och få hjälp att planera. Rekommenderas starkt.

- Joel, 2021

17942322916101098.jpg

Partners roll

bottom of page