Featured Posts

Sugklocka - ur partnerns perspektiv

Ungefär 7 % av alla födande i Sverige är med om att förlossningen avslutas med en sugklocka. Ur partnerns perspektiv kan detta upplevas som traumatiskt då det ofta ser värre ut än vad det är.

Om bebisens hjärtljud går ner för mycket och bebisen inte återhämtar sig mellan värkarna görs ibland bedömningen att barnet behöver komma ut snabbt. Om bebisen står nedanför spinetapparna i bäckenet så hjälper man det ut med en sugklocka. Står det ovanför gör man ett kejsarsnitt. En sugklocka är det alltid läkaren som gör.

Sugklocka

Det läggs ut en plastmatta på golvet. Metallklockan som är som en rund liten kopp är ansluten till ett vacuum-aggregat. Läkaren för in metalkoppen i vaginan och sätter fast den på barnets huvud med hjälp av vacuumet. När kvinnan får en krystvärk drar läkaren. Detta drag kan för dig som står vid sidan av upplevas som väldigt brutalt. Kvinnan som föder tycker oftast att själva insättningen av koppen är det obehagliga. Plastmattan på golvet är till för att läkaren ska få bra grepp med fötterna då det kan behövas kraft. Beroende på hur högt barnets huvud står och vilken position det har så kräver det olika mycket kraft. Ibland räcker det med ett litet knyck sen kan kvinnan själv föda fram barnet. Ibland behöver läkaren dra under 5–6 värkar.