top of page

Kategorier

Sök

Doula för partnern

En doulas uppdrag är att bistå med stöd till både födande och partners. Nedan listar vi tre sätt som du som partner kan gynnas av att ha med en doula på teamet när ert barn ska födas.


1. Fysiskt stöd

Att föda barn kan många gånger vara en fysiskt krävande upplevelse även för partnern. Ett par extra händer för att ge den födande kontinuerligt fysiskt stöd; beröring, massage, höftpress och andra smärtlindrande övningar kan göra stor skillnad!


En doula kan också upprätthålla det fysiska stödet för den födande de tillfällen då partnern är i behov av vila, toalettbesök, måltid eller annan paus - alltihop grundläggande behov som behöver tillgodoses för att orka vara det stödet man vill vara, inte minst om det är en längre födsel.


2. Lagkamrat


Det kan vara svårt att prioritera de egna behoven när ens partner föder barn, men genom att vara ett team vet du att den födande aldrig behöver vara ensam -att hon alltid har en person som stöttar vid sin sida.


När man inte är den enda stödpersonen kan det vara lättare att ge sig själv "tillåtelse" att också ta hand om sig själv. Du är inte heller ensam utan har en lagkamrat med dig hela vägen. En lagkamrat som lugnar, peppar, guidar och påminner dig om att vila och inta mat och dryck. En som got your back!


3. Guide


Om förlossningen går in i ett intensivt skede eller situationen upplevs stressig kan en doula antingen bekräfta för partnern att allt är okej och som det ska, alternativt informera om vad som händer och vad nästa steg kan bli om någonting avviker.


En doula kan också guida dig som partner genom olika övningar och positionsförändringar som du kan erbjuda den födande för att underlätta för henne. Det kan exempelvis ske genom att doulan visar en teknik och sedan backar undan så att du får ta över, eller att man utför en övning tillsammans.Partners har ordet:


"...doulan visste vad som hände och kunde försäkra mig om att det var okej genom sin närvaro, hon hade kontroll så jag kunde släppa kontrollen. Det är ganska ovanligt för mig eftersom jag är mycket skeptisk och gärna ser till att ha kontroll själv.


"Vår doula hade en känsla för när hon kunde ta bilder och filma under förlossningen. Det gjorde att jag som pappa kunde vara helt fokuserad på att stödja mamman. Vi är så glada för att vi har dessa bilder och filmer från förlossningen idag."


"Som partner till den födande så var hon ett enormt bra stöd och gav lite tips längst vägen för vad jag kunde göra åt min sambo. När man var på väg att zooma ur och inte visste riktigt vad man skulle göra så fångade doulan upp en och kollade hur man själv mådde."
Comments


bottom of page