Featured Posts

Förlossningsrummet

Att göra anspråk sitt förlossningsrum - vad betyder det? Optimalt för den födande kroppen är som bekant känslan av trygghet. Genom trygghet aktiveras lugn-och ro systemet som är en del av det autonoma nervsystemet. Här får födandehormonet oxytocin fritt flöde, och du som föder får hjälp att möta och hantera såväl smärta som oro. Du kan faktiskt också känna lugn, njutning och välbefinnande.


Hur gör ni detta då? Det finns en hel del ni kan påverka rent konkret med det rum som födseln utspelas i. Det handlar om att skapa och bibehålla en känsla av trygghet - just er trygghet. I hemmet finns detta ofta redan på plats. På sjukhus behöver det oftare kompletteras. Mysig belysning, egenvald musik, medhavda snacks eller en filt som luktar hemma är några exempel.


@sus_forlossningenmalmo la precis upp en väldigt fin bild där ett par blivande föräldrar inrett taket likt en stjärnhimmel med hjälp av ljusslingor. Jag delar här några inspirerande bilder på samma tema. Den första bilden är på en sjukhussäng bäddad med den gravidas älskade duntäcke. Det blommiga påslakanet satte sin prägel på hela rummet. Det ingav tröst, trygghet och värme- och bjöd in den blivande pappan till att krypa ner en stund och vila samtidigt som han kunde ge sin älskade värdefull närhet. Kanske låg det närmre till hands just för att det var täcket från hans hem?


Nästkommande bilder visar en av flera uppsatta affirmationer på en vägg. Precis som i fallet med det blommiga täcket, kunde jag som doula uppleva att vi andra - personalen och jag - påverkades av en sådan personlig prägel. Som om att vi andra blev gäster till de blivande föräldrarnas rum, istället för att de själva intog rollen som gäster. Jag tänker att det är en viktig sak. Att det gynnar känslan av trygghet när en känner att det är ens eget rum, ens eget space. En plats man ägt, under några av livets viktigaste timmar.


/Aniara
Recent Posts