top of page

Kategorier

Sök

Profylaxkurs omföderska

Behöver man gå en profylaxkurs när man har fött barn tidigare? Vi som arbetar med födande vet att förberedelse ökar förutsättningarna för en positiv upplevelse, oavsett vilket barn det är i ordningen. Nedan listas några av alla fördelar med att gå en profylaxkurs tillsammans med partner eller stödperson.

Privat profylaxkurs
Privat profylaxkurs i hemmet


1. Att förbereda sig tillsammans


Genom att förbereda sig inför födseln tillsammans och ta del av samma information samtidigt får ni ett gemensamt språk som skapar trygghet för er båda. När din partner får en tydligare förståelse för förlossningsprocessen och hur denne kan stödja dig på bästa sätt under förlossningsarbetet ökar partners känsla av att vara delaktig, och minskar din av att vara ensam. Detta kan, utöver att det gynnar dig under själva födseln, också öka partners självförtroende och stärka er relation. Genom att lära er tillsammans stärker ni er samarbetsförmåga under förlossningen och underlättar för er båda att hantera eventuella utmaningar som uppstår.

Profylaxkurs Malmö
Föda utan rädsla profylaxkurs i grupp

Att gå en profylaxkurs tillsammans ger er möjlighet att kommunicera om förväntningar, önskemål och eventuella farhågor inför förlossningen. Detta öppnar upp för viktiga samtal och kan bidra till att minska eventuell oro och ångest samt skapa en positiv känsla för er båda under den sista tiden av graviditeten. 

2. Bearbeta tidigare födsel


För dig som haft en negativ förlossningsupplevelse kan en profylaxkurs ge dig och din partner verktyg för att bearbeta och hantera tidigare erfarenheter på ett konstruktivt sätt. En profylaxkurs erbjuder er ett tryggt rum och en strukturerad miljö där ni kan få hjälp att sätta ord på vad ni upplevt, få nya perspektiv på och förståelse för händelseförloppet och stöd i hur ni kan optimera förutsättningarna för en positiv upplevelse av kommande födsel.


Under en gruppkurs kan det uppstå väldigt fina samtal deltagare emellan om man väljer att dela olika erfarenheter och under en privatkurs får ni möjlighet att gå djupare emotionellt och få individualiserat stöd utefter era önskemål och behov.


Att arbeta som ett team under kursen ger en stark känsla av samhörighet och tillit till varandra. Detta kan vara ovärderligt under förlossningen när ni behöver arbeta tillsammans för att hantera såväl värkarna som de känslor som uppstår under processen.

3. Muskelminnet


Profylaxkurs
Praktiska övningar under profylaxkurs

Profylaxkurser inkluderar praktiska övningar och tekniker för smärtlindring och avslappning. Att lära er, eller repetera, dessa färdigheter ger er båda viktiga verktyg att hantera förlossningsprocessen. När man har fött barn tidigare kan man också ha lättare att relatera till övningarna, och bygga vidare på det som funkade eller inte förra gången (med en öppenhet för att saker såklart kan förändras).


När det är dags för bebis att födas är det väldigt bra om ni har tränat just praktiskt, med kroppen, eftersom muskelminnet tenderar att hjälpa oss mer än det kognitiva när vi befinner oss under stress, exaltering eller andra starka känslotillstånd.4. Uppdaterad information


För dig som fött barn tidigare kan det också vara bra att få uppdaterad information om er tilltänka förlossningsplats, förändringar i förlossningsvården, nya rutiner och riktlinjer och eventuella nya tekniker eller metoder som kan vara till nytta under födandet.


Som exempel införs det just nu i allt större utsträckning (våren 2024) vattenfödslar eller användning av bad och förlossningspool på många av landets förlossningskliniker, något som för bara något år sedan erbjudits på ett fåtal sjukhus.5. Att sätta värde på sin upplevelse


För dig som har en positiv förlossningsupplevelse är en bokad tid i kalendern för förberedelse ett sätt att signalera för sig själv och varandra att kommande födsel är viktig och värdefull, och att denna stund vigs åt att stanna upp och vara närvarande tillsammans inför er gemensamma resa mot mötet av er nya familjemedlem.

Vilken profylaxkurs ska man välja? Ni kan alltid boka en kostnadsfri konsultation för att ta redan på vad som passar just er. Vi erbjuder Föda utan rädsla, Praktisk profylaxkurs, Massagekurs för par samt tvillingkurs för dig som väntar tvillingar. Läs mer om våra olika profylaxkurser här.


Har ni frågor eller funderingar är ni varmt välkomna att fylla i vårt kontaktformulär eller skriva DM till oss på Instagram @dingravidcoach.Med värme,Din Gravidcoach logo

Comments


bottom of page