top of page

Kategorier

Sök

Kammen som naturlig smärtlindring


Denna väldigt enkla sak har stor potential att bli din bästa vän under förlossningen. Genom att sätta fart på kroppens eget morfin ger kammen en effektiv och naturlig smärtlindring. Eftersom vi vet hur effektiv kammen är som smärtlindring under förlossning delar vi ut en kam till alla våra doulaklienter. Den är billig, enkel att använda och har inga kända bieffekter.
Hur använder jag kammen?


Steg 1

Lägg kammen i handen så att taggarna ligger mot den delen av handen där du har som en "trampdyna" i handen, precis under där fingrarna möter handflatan.

Akupressur med kam


Steg 2

  • När du får en värk böjer du fingrarna så att fingrarna trycker taggarna ner i handen.

  • Håll kvar spänningen och tycket under hela värken.

  • Lätta på trycket och slappna av i handen under värkpausen.

Kammen som naturlig smärtlindring


Vad är det som ger smärtlindring?

  • Vi brukar prata om vikten att hitta rutinen och rytmen. Att använda kammen är ett sätt att hitta rutinen, dvs vad du gör när värken kommer. Kammen skapar också en rytm. Genom att trycka ihop handen och låta kammens tänder pressa in i din hand under värk, och att släppa på trycket när värken avtar så förhöjer och tydliggör du du upplevelsen av att det är skillnad på att ha en värk, och att inte ha en värk. Rytmen är oerhört viktigt under förlossningen eftersom rytmen skapar tydliga gränser mellan värk och vila. Utan rytmen riskerar förlossningen att upplevas som en enda lång dimma av smärta.


  • Det är också så att i denna delen av handen, alltså i "trampdynan" har du jättemånga punkter som hjälper till att utsöndra endorfin. Endorfin är kroppens eget morfin och är alltså ett superbra alternativ för smärtlindring.
Var och när ska du använda kammen?


  • I bilen på väg in till förlossningen- många har hittar ett eller annat sätt att skapa rytm och rutin hemma, men när de tär dags att åka in till förlossningen behöver man avbryta det sättet man hanterat värkarna så lång. att hoppa in i bilen eller taxin och ta sig till sjukhuset vet vi är en stor utmaning för många.

  • På toaletten- om du har börjat använda lustgas kan det var svårt att tänka dig att gå på toaletten och behöva ta en värk där utan lustgasen (för slangarna räcker inte hela vägen). Då kan det vara skönt att ha nåt annat att "göra" när värken kommer.

  • I duschen eller badet- Vissa förlossningsavdelningar har lustgas i rummen med bad, men långt ifrån alla. Att använda kammen är då ett ypperligt sätt att tydliggöra rytmen och dra igång kroppen inbyggda smärtlindring.

  • Om du inte gillar lustgasen- Det är inte alla som gillar lustgasen, och innan du då drar på med starkare medicinska smärtlindringsmetoder kan det vara värt att prova att använda kammen.Vi har också gjort en instruktionsvideo med tydlig förklaring på hur du använder kammen.Lycka till!
Commentaires


bottom of page