top of page

Kategorier

Sök

Amning är mer än mat

Amning är mer än kalorier, näring och vätska för det lilla barnet. Att känna till att amning är mer än mat ger en ökad förståelse för varför det nyfödda barnet vill amma så ofta.


Amning ger närhet och skänker trygghet

Genom att känna till alla funktioner som amningen har för din lilla bebis, får du som förälder en större förståelse för din nyfödda bebis och dess till synes oändliga önskan om att vara nära och amma.


  1. Anknytning- Amning främjar en nära och intim anknytning mellan dig och barnet. Det fysiska och emotionella bandet som utvecklas under amning kan vara mycket starkt och gynnsamt för både dig och din bebis.

  2. Kommunikation- Amning möjliggör ögonkontakt mellan dig och barnet. Genom ögonkontakt kan en djupare kommunikation och kontakt uppnås och därmed ökar känslan av samhörighet. Detta kan ge barnet en känsla av trygghet eftersom det sig sedd och förstådd.

  3. Trygghet- När ett spädbarn ammas, får det närhet och fysisk kontakt med sin mamma. Hud-mot-hud-kontakt och den nära samvaron frigör oxytocin, ett hormon som är förknippat med känslor av lugn, avkoppling och anknytning. Denna fysiska närhet kan ge en känsla av trygghet för både barnet och dig.

  4. Långsiktig hälsa för barnet- Forskning har visat att amning kan minska risken för att barnet ska utveckla vissa sjukdomar senare i livet, inklusive allergier, astma, fetma och vissa kroniska sjukdomar.

  5. Hälsofördelar för mamman- Amning minskar risken för bröstcancer, äggstockscancer och benskörhet hos ammande kvinnor. Det kan också hjälpa till att minska risken för postpartumdepression och främja återhämtning efter förlossningen.


Sammanfattningsvis är amning mycket mer än bara en matkälla för barnet. Det spelar en viktig roll i att främja anknytningen mellan dig och barnet, stärka barnets immunförsvar och ge näringsmässiga och långsiktiga hälsofördelar för både dig och barnet.


Önskar du mer information, råd eller stöd kan du boka någon av våra tjänster med fokus på amning - klicka nedan för att läsa mer och boka en kostnadsfri konsultation för att ta reda på vad som passar dig och er.


Med värme,


Din Gravidcoach logotype

Comments


bottom of page