top of page

Kategorier

Sök

Förlossningsrummet - Tips på hur ni skapar en trygg miljö

Kroppen påverkas av miljön

Att göra anspråk sitt förlossningsrum pratar vi doulor om en hel del - men vad betyder det? Optimalt för den födande kroppen är som bekant känslan av trygghet. Genom trygghet aktiveras lugn-och ro systemet som är en del av det autonoma nervsystemet. Här får födandehormonet oxytocin fritt flöde, och du som föder får hjälp att möta och hantera såväl smärta som oro. Du kan faktiskt också känna lugn, njutning och välbefinnande!


Det finns en hel del ni kan påverka rent konkret med det rum som födseln utspelas i. Det handlar om att skapa och bibehålla en känsla av trygghet - just er trygghet. I hemmet finns detta ofta redan på plats. På sjukhus behöver det oftare kompletteras. Mysig belysning, egen-vald musik, medhavda snacks eller en filt som luktar hemma är några exempel.


Kunskapen om hur miljön i födanderummet påverkar är inte ny, men nu finns det forskning som bekräftar det alla som jobbar med födande vittnat om länge. I en studie från Göteborgs universitet har man kunnat påvisa att ett mer trivsamt förlossningsrum gör skillnad: "Att befinna sig i en miljö som uppfattas som trygg och säker under födsel är avgörande, säger doktoranden Lisa Goldkuhl." (www.expressen.se/mama)


Vad har du på dig när du föder?

Alla våra sinnen är med när vi föder, så se till att såväl det du ser, hör, smakar, doftar och känner påminner dig om trygghet. Önskar du ljudet från CTG-apparaten påslaget för att du blir trygg av att höra hjärtslagen, eller avstängt för att det stressar dig att höra ett konstant bakgrundsljud?


Och: Vad skickar kläderna du bär för signaler till din hjärna? Sjukhus-skjortan är sannerligen bekväm, men du kan också välja att föda i en din egen kimono, klänning eller skjorta. För någon är känslan av att vara patient betryggande - medan andra associerar till sjukdom. Bild 1 visar en födande som på förhand valt ut vad hon ville ha på sig under förlossningen. För henne var det en detalj som gjorde skillnad. Något som påminde henne om att det var hennes kropp, hennes födsel - att hon befann sig på sjukhus i egenskap av frisk, födande kvinna.


Inreda förlossningsrummet

@sus_forlossningenmalmo har en väldigt fin bild på sitt Instagram konto där ett par blivande föräldrar inrett taket likt en stjärnhimmel med hjälp av ljusslingor. Jag delar här några inspirerande bilder på samma tema. Bild två visar en sjukhussäng bäddad med den födandes älskade duntäcke. Det blommiga påslakanet satte sin prägel på hela rummet. Det ingav tröst, trygghet och värme- och bjöd in den blivande pappan till att krypa ner en stund och vila samtidigt som han kunde ge sin älskade värdefull närhet. Kanske låg det närmre till hands just för att det var täcket från hans hem?


Affirmationer

Bild tre visar en av flera uppsatta affirmationer på en vägg. Precis som i fallet med det blommiga täcket, kunde jag som doula uppleva att vi andra - personalen och jag - påverkades av en sådan personlig prägel. Som om att vi andra blev gäster till de blivande föräldrarnas rum, istället för att de själva intog rollen som gäster.


Jag tänker att det är en viktig sak. Att det gynnar känslan av trygghet när man känner att det är ens eget rum, ens eget space. En plats man förfogat över, på sina villkor, under några av livets viktigaste timmar./Aniara

Comments


bottom of page