top of page

Kategorier

Sök

Skriva Postpartum-plan

En postpartum-plan är en personlig guide som hjälper nyblivna mammor och pappor att navigera genom de första månaderna efter barnets ankomst. Genom att förbereda sig i förväg på denna speciella och många gånger överväldigande tid kan man minska stressen, öka självförtroendet och optimera förutsättningarna för en positiv upplevelse och start på föräldraskapet.


Nybliven mamma postpartum


Vad behöver en nybliven mamma?


Det är stort att få barn, kanske det största som en människa kan vara med om. Det skulle nog de flesta hålla med om. Att det är någonting som ska hyllas och firas, likaså. Men normen i idag, i vår del av världen, fokuserar mer på den kommande eller nyfödda bebisen än på kvinnan som burit och fött detta liv.


Ett hem som fyllt på med gosedjur, urgulliga bebisplagg och leksaker, men där kylskåpet gapar tomt, är en ganska vanlig syn hemma hos en nybliven mamma. Samtidigt är detta en tid i livet då bebisen har allt den behöver medan den nyfödda modern ofta är i behov av mer näring och stöd än någonsin. Då vi lever i en individualistisk kultur är vi många gånger dåligt tränade i att vare sig erbjuda eller be om stöd efter förlossningen. Samtidigt tycker de absolut flesta människor om att hjälpa till!


Ett sätt att överbrygga detta dilemma och skapa förståelse för vilken typ av stöd en behöver, är att formulera en postpartum-plan.

 

En postpartum-plan har liknande syfte som förlossningsbrevet fast med fokus på fjärde trimestern. Det är en guide, för dig själv och för din omgivning, över hur du önskar att denna tid ska se ut. Ett verktyg för att optimera förutsättningarna för en positiv upplevelse, helt enkelt.

 

Hur skriver man en Postpartum-plan?


En postpartum plan kan utformas på många olika sätt. Nedan följer några punkter som kan hjälpa dig på vägen:

 

  • Fundera över vad du tror att du kommer behöva under ex. de första tre dagarna, de första tre veckorna, och de första tre månaderna. Inkludera grundläggande behov så som om mat, sömn, hygien och närhet och komplettera med individuella behov. Vad får dig att må bra, vad behöver du för att återhämta dig, hur kan du fylla på med energi?

  • Kommunicera med eventuell partner om förväntningar, önskemål och behov så att hen kan vara delaktig och stötta dig längs med vägen. Precis som att man med fördel kan "skriva in" partnern i ett förlossningsbrev, kan postpartum-planen också inbegripa en partners perspektiv - och vad ni kan behöva tillsammans - under denna speciella tid i livet.

 

  • Tänk igenom vilka personer du har i ditt nätverk som du känner dig trygg med, som kan erbjuda emotionellt, fysisk eller praktiskt stöd under de första veckorna efter förlossningen.

 

  • Inkludera dessa personer i dina tankar och prata igenom hur deras stöd kan utformas utifrån de behov du gett uttryck för i första punkten. Det kan handla om konkreta saker, som att ni bestämmer att X kommer med matlådor, ger dig massage eller röjer upp i hemmet medan du gosar med bebis. Det kan också vara mer öppet, som att X kommer två timmar i veckan den första månaden där du kan göra vad du behöver just den dagen; en långdusch, vila, ensamtid med äldre syskon eller någon annan välgörande aktivitet.

 

Plan för amning

Avslutningsvis vill vi tipsa om att göra en separat plan för amning. Den första tiden kommer kretsa mycket kring matning av bebis. Planerar du att amma, är det enormt värdefullt att läsa på och gå en förberedande kurs i ämnet. Optimalt är att göra detta tillsammans med eventuell partner eftersom man vet att partners stöd är en av de viktigaste faktorerna för en lyckad amning. Planerar du att delamma eller flaskmata kan du med fördel läsa på om lyhörd flaskmatning.


Postpartum-doula

Vi vet att starten med den nya familjemedlemmen påverkar det framtida livet. Din Gravidcoach erbjuder därför postpartum-stöd till dig/er som är nyblivna föräldrar. Stödet är individuellt anpassat och är till för att göra tillvaron enklare för er. Klicka på länken nedan för att läsa mer om vad en postapartum-doula kan göra för dig och er.Den fjärde trimestern är en transformerande tid för varje nybliven mamma, oavsett vilket barn det är i ordningen. Runt om i världen, såväl i nutid som historiskt, har veckorna och månaderna efter graviditet och födsel hedrats som en speciell tid för den födande. Likt det nyfödda barnet behöver den nyfödda mamman näring, närhet och omsorg.Postpartum-plan

Har ni frågor eller funderingar är ni varmt välkomna att kontakta oss via frågeformulär eller på Instagram @dingravidcoach.


Med värme,Din Gravidcoach logo

Comments


bottom of page