top of page

Kategorier

Sök

Vad gör en TENS maskin?


En TENS maskin är ett icke-medicinskt smärtlindrings-alternativ som går att använda ensamt eller i kombination med annan smärtlindring. En TENS maskin kan vara ett väldigt användbart verktyg under födseln, dels genom sin smärtlindrande effekt och dels genom dess förmåga att hjälpa den födande finna en rytm. TENS är toppen att ha både i hemmet, på sjukhuset - och under förflyttningar. En följare från Instagram beskriver det så här:


"TENS var fantastiskt att ha under latensfasen - inte minst i bilen på väg in till förlossningen. Kopplade bort den när vi kom in och glömde sen bort den. Men hade definitivt kunnat använda den längre om jag bara kommit ihåg det. "

Vid användning av TENS placeras självhäftande elektroder på det område du har ont, ofta över ryggslut eller ljumskar - och ibland på låren. Elektroderna skickar svaga elektriska impulser till nerverna under huden och en pulserande, pirrande och ibland lite stickande känsla uppstår. Intensiteten kontrollerar du själv med hjälp av knapparna på enheten. Smärtlindringen tror man uppnås både genom att smärtsignaler till hjärnan blockeras och genom att endorfiner frisätts. Endorfiner är de hormoner som är kopplade till belöningssystemet och ofta kallas kroppens egna morfin.


Hyra eller köpa TENS?


TENS-apparater kan köpas online, eller från fysiska butiker och vissa apotek. Många förlossningskliniker erbjuder TENS på plats, och en del erbjuder uthyrning av TENS redan inför födseln. Då det är en stor fördel att ha "lärt känna" maskinen inför födseln rekommenderar vi att hyra eller köpa på förhand. Dels är det skönt att veta hur den fungerar, allra bäst är om både du som är gravid och din stödperson har testat.


Vi upplever att TENS fungerar optimalt när det aktiveras i tid, alltså under de tidigare delarna av födseln - då du befinner dig i hemmet. Börjar man hemma kan man många gånger ha hjälp av TENSen långt in i det aktiva skedet. Vi har stöttat födande som haft kvar det hela vägen till bebis fötts! Det finns många olika modeller på marknaden och funktionerna kan skilja sig åt lite grann. Flera av modellerna är utformade specifikt för förlossning, bland annat den vi själva hyr ut, Perfect MamaTENS.TENS maskin

Ytterligare en följare säger såhär om TENS:

"Använde tens hemma och på väg till förlossningen, när vi kom innanför dörrarna på förlossningen tog batterierna slut och jag kan ångra att vi inte satte i nya. Det gav mycket bra smärtlindring och hjälpte mig att slappna av under de ca 4h jag hade det på. Rekommenderar det verkligen och kommer själv att använda det igen om det blir fler förlossningar"

Comments


bottom of page