Featured Posts

Checklista inför förlossningen

Oj, oj, oj vad det finns mycket information att ta in inför en förlossning. Kanske känner du som så många andra att var ska man börja? Måste man verkligen veta allt detta? Efter att ha stöttat 1000-tals föräldrar i att bli förbereda inför fölossningen har vi nedan sammanställt en checklista kring vad du och din evnetuella stödperson behöver ha koll på:

- Hur kan ni tillsammans hantera värkarna. (Värkar är det enda ni med säkerhet vet att ni kommer att uppleva, om ni föder vaginalt vilket ca 83 % av alla göra därför kommer detta överst på listan). Ni behöver båda ha kunskap om ni är två, ni gör detta tillsammans.

- Skriv ett brev som gör det lättare för personalen som kommer att stödja er att förstå era behov. Fokusera på hur ni är som personer, vad som kan stressa er, hur ni tycker om att bli kommunicerade till, hur ni önskar att personalen är och om ni har specifika önskemål. (det absolut svåraste för en förlossningspersonal är att hitta bra sätt att bemöta er på och det kan ni underlätta genom detta brevet).

- Se till att ni har en person som ni kan ringa som kan skapa trygghet om det uppstår någon situation som skapar otrygghet. Kan vara viktigt framförallt för stödpersonen. (Det är sällan man ringer men genom att ha en person som finna om i fall att så kan det vara lugnande i sig).