top of page

Kategorier

Sök

Checklista inför förlossning

3 saker att ha koll på inför förlossningen

Det finns oändligt mycket information att ta in inför en förlossning. Kanske känner du som så många andra att det är överväldigande eller svårnavigerat - var ska man ens börja? Måste man verkligen veta allt detta? Hur vet man vad som behöver prioriteras? Efter att ha stöttat 1000-tals föräldrar i att bli förbereda inför förlossningen har vi nedan sammanställt en checklista kring vad du behöver ha koll på:


  1. Hur ni tillsammans kan möta och hantera värkarna

  2. Förlossningsbrev

  3. Extra stödperson

1. Hur ni tillsammans kan möta och hantera värkarna


Värkar är det enda ni med säkerhet vet att ni kommer att uppleva, om ni föder vaginalt vilket ca 83 % (Socialstyrelsen, 2019) av alla gör därför kommer detta överst på listan. Är ni två behöver båda ha kunskap om värkhantering, ni gör detta tillsammans. Läs på - och gå med fördel en förlossningsförberedande kurs med praktiska inslag. Hypnobirthing, Föda utan rädsla eller vår praktiska profylaxkurs är några exempel på ovan.


2. Förlossningsbrev


Ett förlossningsbrev gör det lättare för personalen som kommer att stödja er att förstå era behov. Fokusera på hur ni är som personer, vad som kan stressa er, hur ni tycker om att bli kommunicerade till, hur ni önskar att personalen är och om ni har specifika önskemål (det absolut svåraste för en förlossningspersonal är att hitta bra sätt att bemöta er på och det kan ni underlätta genom detta brevet). Se vår guide till förlossningsbrev här.


3. Extra stödperson


Se till att ni har en person som ni kan ringa som kan skapa trygghet om det uppstår någon situation som skapar otrygghet. Kan vara viktigt framförallt för dig som är partner till den födande. (Det är sällan man ringer men genom att ha en person som finns om i fall att så kan det vara lugnande i sig - plus att steget att lättare att ta om det är överenskommet sedan tidigare).


Checklista förlossning

Längre än så här behöver den inte vara, detta är det absolut viktigaste. Har man för lite mat med sig, eller har glömt något annat praktiskt så går det alltid att ordna. Dessa tre punkter går inte att lösa i stunden men kan göra all skillnad för upplevelsen.

All lycka till!

Commentaires


bottom of page